De har tillverkning av färskkorv på schemat

Att lära sig göra färskkorv i Eldrimners charkuteri, det står på schemat om man går Torstas naturbruksgymnasium.

Torsta och Eldrimner är grannar i Ås. På Torsta utbildas bland annat gymnasieelever på naturbruksgymnasiet och ibland går det att dra nytta av närheten, som under de förmiddagar när eleverna från Torsta tar sig de dryga 500 metrarna från skolan till Eldrimners charkuteri för att göra färskkorv. Under en förmiddag får eleverna skära, krydda, stoppa och knyta korv under ledning av Ann Sparrock och Rickard Backskog som jobbar med matinspiration i offentliga kök på Torsta.

När Rickard frågade var det inte någon av eleverna som hade gjort färskkorv tidigare, men receptet man utgick från var enkelt och lätt att variera.
– Hemma håller vi på en hel del med att ta vara på kött, berättade Signe Jonasson.
Varken Amelie Beller, som går lantbruksinriktningen eller Sofia Amrén som går inriktningen mot naturturism jagar.
– Men det lär väl bli, konstaterade de.
Några andra eleverna är redan jägare och köttet som används i korven kommer från djur som eleverna varit med och skjutit. Nöt- och lammköttet i korven kommer från Torstas eget jordbruk. Grisköttet köps från en lokal grisbonde.
Ann var märkbart stolt över eleverna.
– Eftersom många elever kommer att jobba på gårdar eller jaga blir det viktigt att kunna ta vara på köttet också. Jag tycker ungdomar blir mer och mer intresserade av förädling och att ta vara på de lokala råvarorna.

En bit in i lektionen ropade Rickard till eleverna att diskutera kryddningen och smaka av om den blir bra.
– Det här blir ju matte också noterade en av de koncentrerade grupperna när de noggrant vägde upp saltet och cayennepepparn.
– Det är roligt att lära sig något nytt, sa William Hansson som går lantbrukslinjen och han erkände att det är rätt bra med lektioner där man slipper sitta stilla.
Korvtillverkningen ingår i det allsidiga ämnet naturbruk, precis som till exempel ystning av ost, som eleverna också fått testa.

När det blev dags att använda korvsprutan för att fylla fjälstren med korvsmet visade Rickard och sedan fick eleverna fortsätta.
– Håll i veven hela tiden, annars kan man göra illa sig, uppmanade Rickard.
– Det viktigaste jag vill förmedla med sådana här lektioner är att det inte är särskilt svårt att göra mat från grunden, och eleverna är ju superduktiga, sa Rickard som också verkade trivas.

När de första korvarna är knutna stekte Rickard några. Doften spred sig i lokalen.
– Kommer vi också att få smaka, ropade de elever som är längst bort.
– Självklart, svarade Rickard och stekte några fler.
När eleverna lämnade Eldrimner gjorde de det med påsar med korv i händerna. Redan samma kväll stekte några av dem korv hemma och bjöd sina föräldrar på. Resten av korven kommer att serveras på Torstas berömda skolluncher.

Text: Annelie Lanner
Foto: Robert Edfeldt Henriksson

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB