Sofias bästa vän fick henne att våga öppna bageri

Tack vare ett smart bokningsverktyg, som hon själv konstruerat, kan Sofia Wallström driva Sibbarps Gårdsbageri helt utan svinn. Hennes kärlek till surdeg och kulturspannmål var ögonblicklig, men det krävdes både en peppande vän och flera livsomvälvande händelser för att hon skulle våga satsa på att bli hantverksbagare.

Text Annelie Lanner ■ Foto Molly Löfgren

Sibbarps Gårdsbageri ligger i Månstad i Tranemo kommun i Västra Götaland. Det tar en halvtimme att åka dit med bil från Borås. Sedan 2021 driver Sofia Wallström bageriet i den ena flygeln på gården i Sibbarp. I den andra bor hon med sin familj och i mangårdsbyggnaden bor hennes föräldrar. Att bli hantverksbagare var dock ingen barndomsdröm för Sofia. Det krävdes nya perspektiv för att hon skulle göra denna livsstilsförändring.

Sofia utbildade sig inom internatio­nell kommunikation i Kalmar. Där träffade hon också sin man och de flyttade till Stockholm. I sju år jobbade Sofia med projektledning, PR och kommunikation i huvudstaden och trivdes utmärkt.
– När vi fått vårt första barn och bodde mitt i stan, fem trappor upp utan hiss, blev stan så otillgänglig och vi kände inte samma nöje av att bo där.

Fredagen den 7 april 2017 var deras dotter tre månader gammal. Med henne i barnvagnen promenerade Sofia i Gamla Stan samtidigt som terrorattentatet på Drottninggatan inträffade en knapp kilometer därifrån. I det fruktansvärda dådet dödade en man fem människor genom att köra rakt in i folk som gick på gågatan med en lastbil.
– Även om jag var en bit därifrån var det en fruktansvärd upplevelse. Jag var skakad när jag kom hem och jag insåg att det inte fanns något som lockade mig att bo kvar i det som varit mitt älskade, älskade Stockholm.

Sofia och familjen beslutade sig för att flytta hem till västkusten, till Göteborg, där hennes man är uppvuxen. Själv är Sofia från Borås, så även hon fick närmare till släkten. Sofia jobbade på en konsultbyrå i Göteborg och utvecklade appar och hemsidor, men det som hela familjen uppskattade mest med flytten var att det nu bara var knappt tio mil till Månstad och Sofias föräldrars gård.
– Vi uppskattade verkligen när­heten till skogen och naturen.

Sofia Wallström med sitt bröd. Fotograf Molly Löfgren

När Sofia var höggravid med sonen Harry drabbades hennes man av sköldkörtelcancer. Han opererades snabbt och klarade sig bra, men sjukdomen väckte många tankar.
– Vi var båda trettioplus och började fundera över vad meningen med livet är och över hur mycket vi stressade och hur mycket tid vi la på våra jobb. En dag sa min man: varför bor vi i stan? Varför flyttar vi inte till Månstad? Beslutet togs snabbt och 2019 blev ett mycket omvälvande år för Sofia och hennes familj. Cancerdiagnos och operation. En nyfödd son och en flytt.
– Mina föräldrar har hjälpt oss väldigt mycket, säger Sofia tacksamt. Hon njuter av att bara kunna öppna dörren och släppa ut sina barn.
– Det var en fantastisk känsla och en enorm frihet att flytta ut på landet.

Sofia beskriver sig själv som en så kallad foodie och berättar att hon alltid har uppskattat utbudet som finns i storstäder, men konstaterar att om man bor på landet får man till stor del baka och laga själv, så med flytten kom även Sofias surdegsbakande.
– Kärleken till surdeg kom vid första ögonkastet.

Riktigt bröd har alltid intresserat Sofia, särskilt som hon inte mår så bra av att äta för mycket av det som är bakat på konventionellt mjöl.
– Att äta bröd bakat på surdeg och kulturspannmål har gjort att jag mår mycket bättre.

På crossfit­träningen i skogen i Månstad träffade Sofia likasinnade Julia Svansbo. De var båda nyinflyttade och föräldralediga med barn på samma förskola.
– Ganska snart fördjupades vår nya vänskap, jag hittade till surdegsbakandets magiska värld och dessutom väcktes Julias slumrande bakintresse till liv efter flera års vila.

Sofia började baka mer och mer hemma och det blev så stora mängder bröd och bullar att hon gav bort till grannar och kompisar, som efter ett tag började vilja betala.
– Jag kände tydligt att baka var något jag vill jag göra på heltid! Sofia är helt övertygad om att det var tack vare Julia som hon verkligen vågade starta bageri.
– Julia är helt fantastisk! Hon är min bästa vän och min största supporter! Julia gick tillbaka till sitt jobb efter föräldraledigheten, men peppar fortfarande och är med på marknader.

Sibbarps gårdsbageri. Fotograf Molly Löfgren

En viktig tanke med bageriet är att det inte ska bli något svinn. Därför bakas brödet på beställning. Som den tidigare webbutvecklare hon är har Sofia byggt en egen bokningslösning via webben.
– Det är jag mycket stolt över och det är skönt att lämna hyllor som är tomma. Annars är matindustrin vansinnig med all mat som slängs. Den som handlar från Sibbarps gårdsbageri beställer minst 48 timmar i förväg och hämtar sedan sitt bröd och sina bullar på gården.
– Jag driver ett bageri. Här finns inget café eller någon som står i kassan. Här måste man förboka, men det finns alltid kaffe och bullar, för den besökare som kommer.

Sibbarps Gårdsbageri erbjuder både bröd och bullar, bakade med kulturspannmål, ekologiska råvaror och hantverksmässiga metoder, och det har både kunder och bedömare gillat. Det fullkomligt regnade medaljer över Sofias bröd på Nordiska mästerskapet i mathantverk hösten 2022. Det blev silver till både Rösereds grova rågbröd och Hults rostade havrebröd och brons till Lilla Månstads mjuka rågbröd.

Trots att bageriet är relativt nystartat bakas det redan ganska stora volymer. Utöver till de egna kunderna levererar Sibbarps gårdsbageri till gårdsbutiken på Säteriet i Limmared. På ICA i Limmared finns det färskt bröd och bullar i bageriets egen hylla varje fredag och fryst bröd finns alltid i den obemannade butiken i Lockryd.

Som tidigare projektledare inom PR och kommunikation hade Sofia mycket kunskap och erfarenhet som hon tog med sig in i sitt företagande, men när hon skulle söka pengar genom Leader Sjuhärad insåg hon att hon bland annat behövde en affärsplan.
– Jag kände att det var en viktig del i mitt företagande att ta mig tiden att verkligen lära mig de sakerna. Därför valde hon att gå Eldrimners utbildning Starta eget mathantverksföretag. Både lärarna på utbildningen och andra kursdeltagare har också gett henne ett viktigt nätverk.
– Många gick utbildningen innan de startade sina företag. För mig var det tvärt om, men jag har stort utbyte av dem jag lärde känna genom Eldrimner, och jag har också gått fler av Eldrimners kurser.

Året efter att bageriet startat, 2022, utsågs Sofia och kompisen Julia till Årets Unga Företagare i Svenljunga & Tranemo av organisationen Företagarna. De prisades bland annat för modet att flytta till och starta företag på landet och för att de får människor att resa lång väg för att få uppleva deras produkter.

Sofia är allt i allo i sitt företag. Hon bakar, hon bokför, hon marknadsför, hon står på marknader och hon sköter inköpen. Hon erkänner att hon även som hantverksbagare jobbar mycket, men tycker att det är värt det eftersom det ger henne andra värden i livet. Hennes erfarenheter har gett henne andra perspektiv.
– Det har blivit mer som en livsstil. Jag jobbar hemma. Jag behöver inte pendla. Jag kan vara med familjen på ett helt annat sätt, och jag kan ju faktiskt säga nej till bokningar.

Nybakat bröd från Gårdsbageriet. Fotograf Molly Löfgren
Bullar från Sibbarps gårdsbageri. Fotograf Molly Löfgren
Inne i Sibbarps gårdsbageri. Fotograf Molly Löfgren
Sofia håller en brödkorg fylld med nybakat bröd. Fotograf Molly Löfgren
Snötäckta vägen till baggeriet. Fotograf Molly Löfgren
Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB