Kalaskokerskans barnbarn blev hyllad författare

Han är en av Sveriges mest lästa och spridda spänningsförfattare men Mons Kallentoft när också ett genuint intresse för mat och mathantverk, mycket tack vare tiden han tillbringade i kök tillsammans med sin mormor och sin farmor.

I april 2023 kom Mons Kallentofts bok Amason ut. Det är den nionde boken i Zackserien och den är löst baserad på myten om Herkules stordåd, där den blodiga jakten på en mystisk gördel vävs ihop med en dramatisk graviditet präglat av maktkamper på flera plan. I oktober kommer hans nya Älska dig länge, som är andra delen i serien Underdogs och som beskrivs som en febrig spänningsroman om en samtid där det enda som återstår är hoppet om kärlek. Sedan den prisade debuten år 2000 har Mons Kallentoft gett ut närmare 30 böcker. Huvudsakligen har han skrivit spänningslitteratur, men även flera böcker om mat. Han började sin skrivarbana som matskribent och restaurangkritiker. Intresset för mat har funnits med honom sedan barndomen.
– Både min mormor och min farmor var viktiga. Mormor var det som kallades kalaskokerska och tillkallades när bönderna i Östergötland skulle ha kalas. Hon var även föreståndare för ett ungdomshem där jag var med henne i köket. Farmor var navet i en stor familj, som påminner om hur italienska familjer skildras.
Mons farmors kålpuddning är fortfarande en av hans favoriträtter.
– Jag gör inte kålpudding särskilt ofta, men om en restaurang har den när jag är tillbaka i Sverige beställer jag det alltid, berättar han.

I sina spänningsromaner håller Mons mestadels isär skrivandet och matintresset, men mat går självklart att använda för att sätta stämning, ram och detaljer.
– Det får inte vara för avancerat så att det tar överhanden, men visst kan det vara användbart i berättelser för att visa polarisering och till exempel låta skurkarna kalasa på kaviar.
Mons stora genombrott kom med den så kallade årstidsserien där kriminalinspektör Malin Fors är huvudperson. Där spelar maten också en viss roll.
– Malin Fors är som en snabbmatspizza. På grund av den hon är blir det ofta fett och salt hon trycker i sig.

Våren 2023 var Mons en av deltagarna i TV4-satsningen Sveriges Mästerkock VIP. Med många av rätterna imponerade han på juryn, även om det inte blev någon seger.
– Det var jättekul och aningen nervöst. Det kändes bra att prova på något utanför komfortzonen, men jag älskar ju att laga mat.
 
Numera bor Mons i Palma på Mallorca. Han uppskattar utbudet av mathantverk i sin vanliga spanska matbutik, men även i Sverige har han märkt att utbudet vuxit något enormt.
– När jag skrev om mathantverk för 20 år sedan fanns det inte så mycket, men nu har det verkligen exploderat.
Som skribent började Mons med att skriva reportage som till exempel om Italiens bästa pasta och om den berömda skinkan i Salamanca.
– Jag har alltid letat efter bra historier kring Europas mathantverk. Jag söker alltid efter de godaste grejorna och de kännetecknas av det som är gjort på de bästa råvarorna, med det största hjärtat och den största kunskapen.
När han är på besök i Sverige letar han efter sådana produkter.
– Jag är evigt fascinerad och har ofta rest både långt och länge för att hitta det bästa!  Det som gäller överallt är att det alltid finns en grymt passionerad människa bakom det bästa mathantverket.

Text Annelie Lanner
Foto Gabriel Liljevall

 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB