Estland har både lång kust, flera öar och en av Europas största insjöar. Fisket och fiskförädlingen har stark tradition, men bidrar också till landets hållbarhetsutveckling.
Estland gränsar till Östersjön i väster och till finska viken i norr. Här finns även en av Europas största sjöar. Närheten till havet har betytt mycket för Estland och många har gått till sjöss för att arbeta och för att se och lära känna världen. Till och med Ernst Hemingway noterade och skrev i Att ha och inte ha att: "I varje hamn i världen finns minst två estländare".
Närheten till vattnet har inneburit att fisket har varit en viktig näring i landet och det är det fortfarande. På ön Ösel går fortfarande fiskaryrket i arv och fiskrestaurangerna är många. Specialiteten är rökt fisk, men även torkad och färsk fisk ingår också i menyn på flera restauranger som dagens fångst.
Den viktigaste fiskehamnen i Estland är kuststaden Pärnu, som också är känd för sina långa sandstränder är både spa- och badort och den viktigaste fiskehamnen. Här landas mestadels sill, men även flundra och nors. Havsfisket utgör 95 % av fisket i Estland, men sjön Peipus i östra Estland, som utgör gräns mot Ryssland, är en av de största sjöarna i Europa. Den huvudsakliga delen av det estländska insjöfisket bedrivs här. Här fiskas huvudsakligen abborre, gös och braxen. Riina Noodapera, som är Estlands Honorärkonsul på Gotland och har jobbat med fiskefrågor på Gotland under många år berättar att fiskkonsumtionen skiljer sig en del åt mellan Sverige och Estland.
– Benfiskar som id, mört och braxen är vanliga matfiskar i Estland, berättar hon.
Riina bedömer att svenska fiskare och fiskförädlare har en hel del att lära av den estländska fiskförädlingen.
– Det finns många intressanta metoder för förädling av fisk med många ben i Estland. Det går även inspireras av det som ses som udda arter i Sverige.
Eldrimner planerar nu en studieresa till Estland där både Tallin, Pärnu, Ösel och Peipus besöks för att du ska få möjlighet att lära dig mer om landets fiske och dess förädling. Guide och tolk på resan är Riina Noodapera. Resan är planerad till april 2024. Kontakta Aksel Ydrén för mer information och anmälan: aksel@eldrimner.com.
Text: Annelie Lanner och Aksel Ydrén
Foto: Visit Estonia