Nu är Ulrika på plats

Den 1 september började Eldrimners nya chef Ulrika Brydling.

Mathantverket har legat henne varmt om hjärtat sedan barndomen. Den relationen har stärkts under yrkeslivet när hon arbetat med mat, dryck och hållbarhet. När kocken och krögaren Ulrika Brydling nu börjat som chef för Eldrimner får hon jobba med landets mathantverkare på ett nytt sätt.

Den 1 september började Ulrika Brydling som Eldrimners nya chef. Hon har under många år haft en passion för mathantverk, suttit som juryordförande i SM i Mathantverk och är sedan många år tillbaka ambassadör för Eldrimner. Hon är utbildad kock och sommelier. Hennes specialområden är hållbarhetsfrågor knutna till mat och hon värnar om mångfalden när det kommer till smaker, råvaror och ursprung.

– Att få jobba med de här frågorna ur ett nytt perspektiv, som chef på Eldrimner, känns som en dröm som går i uppfyllelse, säger Ulrika.
Till Eldrimner kom hon närmast från en roll som hållbarhetsstrateg, projektledare och matinspiratör på Coop provköket. Hon sitter bland annat i styrelsen för Ekologiska Lantbrukarna. Dessutom är hon tävlingsledare för Årets Ekokock och Årets Kockelev. Hon har också deltagit i flera matlagningstävlingar som Årets Kock och OS. Ulrika har också tränat svenska juniorkocklandslaget inför OS i Erfurt 2008.

Mathantverk har alltid varit viktigt för Ulrika.
– Bönder och mathantverkare är mina idoler. De är dom som gör att jag har bra produkter att jobba med som kock.
Redan från barnsben har mathantverk och lokala råvaror varit en självklar ingrediens i Ulrikas liv. Hon och hennes syster växte upp i Mälardalen, med rötter i Lappland och på Gotland.
– Mammas Lappland har format oss mest. Där var jakt, fiske och skogens skafferi en förutsättning för att överhuvudtaget kunna existera. Det här tankesättet lever kvar än idag, både hos oss och hos vår närmsta familj. Som exempel måste vi fylla frysen när det är hjortronsäsong, för att vi ska känna oss rika. Så var det då och så är det nu...

Som krögare har Ulrika, tillsammans med sin syster Carina Brydling och make Jörgen Calmsund, tidigare bland annat drivit Bro Park Krog, restaurang Brydlings på Åhléns i centrala Stockholm, restaurang Marmite i Åre och Baggården Wärdshus i Messlingen.
– När vi drev Baggården i Härjedalen blev mathantverkarna och de lokala producenterna livsnödvändiga. Vi köpte in ren och lokal getost. Jag hade tidigare sneglat på det spanska, italienska och franska mathantverket, men här fick jag lära känna det svenska.
Ulrika har också jobbat i det jämtländska LRF-projektet Mer Värd Mat.
– Där fick jag lära känna matproducenter och mathantverkare och sprida deras produkter runt om i landet. Det var fantastiskt.

I sin nya roll som chef för Eldrimner ser hon som sin viktigaste roll att synliggöra mathantverkarna och underlätta för dem att sälja sina produkter.
– Ju mer vi på Eldrimner klarar av att hjälpa mathantverkarna att göra det de är bra på, desto bättre blir det för oss alla i samhället.
Hon ser också ett stort behov av att nå ut med mathantverket till fler.
– Konsumenterna behöver få kännedom om att mathantverkarna finns. Just nu är vi i ett lågpristräsk när det gäller mat, som vi behöver ta oss ur, för att få fler konsumenter att välja mat med ursprung tillagat med kunskap och som ger smakrika produkter utan onödiga tillsatser, konstaterar Ulrika.
 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB