Rekordmånga tävlar i årets SM i Mathantverk

Avgörs 17-18 oktober i Borås.

Rekordmånga produkter och företag från hela landet finns representerade i årets SM i Mathantverk, som hålls den 17 och 18 oktober i Borås.  Sammanlagt tävlar 200 mathantverksföretag med över 600 produkter i 40 klasser.

– Producenternas stora intresse för att tävla med sina produkter speglar den drivkraft och nyfikenhet som präglar mathantverksbranschen, säger tävlingsledaren Aleksandra Ahlgren som arbetar på Eldrimner som arrangerar tävlingen.

Produkter från företag från alla landets län finns representerade i årets tävling. Allra flest företag har anmält sig från Västra Götalands län. (Deltagarlista bifogas.)
– Det är jätteroligt med så stor uppslutning från producenterna i Västra Götaland som har tävlingen på sin hemmaplan, säger Aleksandra Ahlgren. 

SM i Mathantverk har anordnats av Eldrimner sedan 1996 och tävlingsprodukterna bedöms även i år av en jury bestående av både experter och lekmän från olika delar av landet och från olika yrkesgrupper. I år genomförs tävlingen på Åhaga event i Borås den 17 oktober. Onsdag den 18 oktober hålls prisutdelningen på Åhaga. De som inte deltar på plats kan följa prisutdelningen digitalt. Dagen efter genomförs branschvisa bedömningsseminarier där alla tävlingsdeltagare kan få återkoppling kring sina produkter och ställa frågor till juryns experter.
– Att tävla innebär inte bara spänning och medaljchans. Det är också ett tillfälle att få värdefull återkoppling från juryns experter som kan användas i produktutvecklingen. Många tävlingsdeltagare berättar att bedömningsseminariet som hålls efter tävlingen givit dem viktiga nycklar för framtiden, säger Aleksandra Ahlgren.

Årets SM i Mathantverk arrangeras i samband med Eldrimners idé- och kunskapsmässa Særimner och Mathantverksdagar på Åhaga som bjuder på ett spännande program med scenframträdanden och provsmakningar för allmänheten och ett mathantverkstorg med producenter från hela landet.
– Jag ser den här tävlingen som en fantastisk möjlighet att lyfta alla de skickliga, småskaliga producenter som är så viktiga för den svenska livsmedelsproduktionen, säger Eldrimners nytillträdda chef Ulrika Brydling.

Eldrimners lokala samarbetspartners 2023 är: Lokalproducerat i Väst, Turistrådet Västsverige, Sjuhäradsmat och Borås TME/Borås Convention Bureau, Åhaga Event AB.

Deltagande företag i SM i Mathantverk 2023 (Pdf)

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB