Camilla ordnar lokal mat på riktigt

Batterifabrik, nydanande byggprojekt och internationellt uppmärksammat kulturhus. Det har knappast undgått någon att trakten kring Skellefteå sjuder av entreprenörsanda och utveckling. Det gäller även det lokalproducerade mathantverket. En som är högst delaktig i den utvecklingen är grisbonden, slakteriägaren, charkuteristen och butiksägaren Camilla Jonsson.

TEXT Annelie Lanner ■ FOTO Stéphane Lombard 

I den lilla byn Järvtjärn, mellan Skellefteå och Bur­träsk, ligger Camillas gård och företaget Järvtjärns utegrisar där hon och hennes man föder upp grisar. De är också delägare i ett slakteri och Camilla äger och driver flera mathantverksbutiker. 
– Gården i Järvtjärn är hjärtat i verksamheten. När det gäller de andra verksamheterna har det ena lett till det andra, säger Camilla.
Hon och hennes man är båda uppvuxna på gårdar och började med grisar 2014. – Vi märkte att det fanns en efterfrågan på bra griskött.
De köper smågrisar från en granngård. Sen föder de upp dem på eget korn och havre. De brukar drygt 30 hektar mark till bete eller odlingar för foder. Grisarna är utegrisar och i de stora hagarna finns både skog och stenar, där grisarna har gott om utrymme att böka i jorden eller att ligga och slöa.
– Här kan man besöka lyckliga grisar som viftar på svan­sen och har jord på trynet!
Varje delmoment i uppfödningen är viktigt för Camilla.
– Det har betydelse vad grisarna äter, hur de hålls och hanteras, hur transporten och slakten går till. Resultatet blir kött som smakar som det gjorde förr.
De är också delägare i Burträsk slakteri som ligger 10 minuters bilresa från gården. Slakteriet är till största delen bondeägt och fokuserar på återtag. En gång i månaden följer Camilla med ett gäng grisar från gården till slakteriet. Skulle det vara så att slakteriet har ont om personal, då kan Camilla för övrigt hoppa in där också. Järvtjärns utegrisar slaktar 180 grisar per år och alla säljs genom det egna varumärket.
– Är det något som är hållbart på riktigt så är det lokal mat, konstaterar Camilla.

Styckning och förädling görs även det lokalt och så mycket som möjligt av djuret tas till vara. Tillsammans med Tomasz Czerwonka, som ursprungligen kommer från Polen, driver Camilla Hem­bygdens kött och chark.
– Vi erbjuder genuint mathantverk från Burträsk: kött och chark på tradi­tionellt vis med gamla beprövade recept och en del polska influenser.
Det var jobbet som slaktare som gjorde att Tomasz kom till Sverige, men han ville också börja göra korv och till­sammans med Camilla blev det verklig­het. Nu har hans familj också flyttat till Västerbotten och hans fru jobbar också i charken.

I förädlingsföretaget utvecklas också recept och produkter till andra produ­center i närområdet så att de kan sälja sina produkter i till exempel rekoringar. Hembygdens kött och chark har ungefär 50 producenter som levererar kött till dem och antalet ökar hela tiden.
– Det ger ett mervärde för köttpro­ducenterna som då kan också erbjuda produkter som ingen annan har, säger Camilla.

Att värna det lokala är viktigt för henne och hon vill att fler bönder ska börja sälja kött lokalt.
– Det här är lokalt på riktigt och inte ett ord som kidnappats av industrin.
De levererar sina korvar och char­kuterier till de stora kuststäderna i norr, några restauranger och säljer i rekoring­ar. Deras produkter säljs också i Bur­träsk Saluhall som startade redan 2014. Det är en ekonomisk förening bestående av lokala bönder och producenter av hantverksmat i Burträskregionen. I för­eningen är Camilla ordförande.
– Den som handlar där köper direkt av bonden och slipper fördyrande mel­lanhänder och transporter, förklarar Camilla.

Camilla Jonsson. Fotograf Stéphane Lombard
Hembygdens Charks produkter säljs av Matverket. Fotograf Stéphane Lombard
Burträsk Saluhall. Fotograf Stéphane Lombard
Hanna Hokkanen som tillsammans med Camilla äger och driver Matverket. Fotograf Stéphane Lombard
Mathantverk främst från Norrbotten och Västerbotten säljs på Matverket. Fotograf Stéphane Lombard

Som om det inte vore nog med gård, slakteri, förädling och eko­nomisk förening så äger och driver Camilla också en liten kedja be­stående av mathantverksbutiker. I ett charmigt grönt trähus på en innergård längs gågatan i centrala Skellefteå öppnade Matverket i juli 2022. Två år tidigare startade det som en sommarbutik i utkanten av Skellefteå. 
– Det var en corona-effekt, kan man säga. Vi ville sälja mer mat­hantverk och började på det sät­tet, berättar Hanna Hokkanen som tillsammans med Camilla äger och driver Matverket.

Sommaren 2022 flyttade de in i centrala Skellefteå och hyr en lokal av Marklunds Mäkleri, som har sin verksamhet i samma hus. I butiken finns välfyllda hyllor, kylar och frysar med produkter tillverkade av drygt 20 småskaliga mathantverkare huvudsakligen från Västerbotten och södra Norr­botten.
– En viktig uppgift för Matver­ket är att utbilda folk i vad mat­hantverk och lokal mat betyder, säger Hanna.
Bakom kassadisken hänger en specialdesignad liten kylväska, ef­tersom det är många kunder som kommer in och handlar kyl och frysvaror, utan att ha planerat för det. Kunderna är både stammisar och turister. Hanna bor själv i Kåge strax norr om Skellefteå. Där föder hon upp kaniner för köttproduk­tion. I och med att Skellefteå lockat alltmer internationell arbetskraft till främst batterifabriken North­volt välkomnas utbudet.
– Häromdagen kom två italie­nare på besök, som ville köpa ka­nin. De jobbar på batterifabriken och var glada över att få tag på ka­ninkött i Sverige, berättar Hanna.

Matverket finns också i form av en franchisebutik i Norsjö och som som­marbutik i den gamla spanarstugan på natursköna Bjuröklubb, som den som lyssnar på Laleh eller sjörapporten är väl bekant med. Besöksmålet drygt 5 mil från Skellefteå lockar många besökare. Hanna och Camilla har valt att jobba där själva varannan måndag, bland annat för att ha koll på vilka varor som behöver fyllas på.
– Man ”tvär-far” ju inte dit med en burk, om man säger så, säger Hanna.
Camilla och Hanna har redan iden­tifierat utvecklingsområden för Matver­ket.
– Matverket skulle kunna sälja mer kött, gärna i form av köttlådor och gärna till fasta kunder.
Båda tycker att det ger mycket att träffa kunderna, som är i alla åldrar.
– De har hittat till oss av olika an­ledningar. För de unga är hälsa, etik och djurvälfärd det viktigaste. De medel­ålders vill lyxa till sin mat och de äldre hyllar kvaliteten och säger ofta att de inte har ätit sådant här kött sen de var små, berättar Camilla och säger att det ger henne energi att fortsätta.

Precis som i övriga Skellefteå-trak­ten dyker det hela tiden upp nya saker som kan utvecklas. För Camilla var det senaste en ölkorv som togs fram till­sammans med Skellefteå bryggeri. När de ordnade en smakprovning på det världskända Wood Hotel i centrala Skel­lefteå blev det väldigt lyckat och det kom genast önskemål om fler sådana aktivi­teter. Hemma på gården i Järvtjärn har Camilla en liten gårdsbutik med självbe­tjäning, som hon gärna skulle utveckla. Och det finns potential. Till det senaste grissläppet kom 500 personer.
– Det finns ingen brist på idéer, bara brist på tid, konstaterar Camilla.

Grisarna i Järvtjärn. Fotograf Stéphane Lombard
Matverket säljer mathantverk från flera producenter i norra Sverige. Fotograf Stéphane Lombard
Matverket välkomnar både lokalbefolkning och turister. Fotograf Stéphane Lombard

Följ Matverket och Järvtjärns Utegrisar via sociala medier eller ller läs mer via deras sidor på nätet: https://jarvtjarnsutegrisar.se/ och https://matverketlokalmat.se/.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB