Nya Warbro Kvarn står klar till sommaren

Pionjärerna fortsätter utvecklas.

Sommaren 2024 ska Warbro Kvarn 2.0 tas i bruk. Kvarnen i Sörmland förstördes av en förödande brand i mitten av varmaste och torraste augusti 2022. Företaget behåller sin nisch med kulturgrödor och satsar också på att arbeta med nya, innovativa produkter.

Warbro Kvarn, utanför Katrineholm i Sörmland, har under hela 2000-talet varit pionjärer när det gäller kulturgrödor och dessutom haft både kvarn och mälteri. De har en stark förankring i lokalsamhället och haft ett antal odlare som odlat åt kvarnen. Branden i augusti 2022 inträffade mitt under skörden och orsakades av ett tekniskt fel i torken. 
– När det slår in lågor i en tork är det inte mycket att göra, säger Thomas Björklund, vd och en av grundarna av Warbro Kvarn.
Brandförloppet blev häftigt och de tio brandbilar och två helikoptrar som fanns där för att släcka kunde enbart begränsa branden denna dag med trettiogradig värme.  Efter några timmar hade kvarnen brunnit ner till grunden, men mälteriet kunde räddas. Släckningsarbetet tog totalt fem dagar. 

Thomas berättar om det enorma stöd de fick efter branden och att så många hörde av sig.
– Den första tanken var att ge upp, men sen vändes det till att vi skulle satsa framåt.
Tiden efter branden blev full av nya arbetsuppgifter, allt ifrån kontakter med försäkringsbolagen till att upprätta samarbeten för att lagra och hantera spannmål. Skörden behövde också tas om hand och höstsådden skulle förberedas.
– Om vi hade stått själva hade vi aldrig klarat av detta. Vi klarade det tack vare att vi är ett team.

Nästan direkt efter branden upprättades flera samarbeten med andra kvarnar, för att de skulle kunna få ut spannmålet på marknaden och hålla liv i varumärket, men det krävdes nytt emballage, ny logistik, ny hemsida och till viss del även nya produkter.
– Vi blev kontaktade av flera andra kvarnar som ville hjälpa oss. Nu blev det Orga Kvarn i Östergötand och Berte Qvarn i Halland, som kom att mala åt Warbro. 
Warbro Kvarn har alltid haft ett gäng odlare som får utsäde och sedan odlar. 
– Efter branden ville alla odlare fortsätta vara med. Trots den osäkra situationen. Det är glädjande!

Året efter branden blev en tid som inte liknat någon annat för Warbro Kvarn. Bara saneringen efter branden tog månader. 
– Vi ska resa oss ur askan som Fågel Fenix och bli starkare. Nu har vi möjlighet att bygga upp en verksamhet som blir bättre och mer funktionell. 
Ett år efter branden var det byggstart. Det är lokala firmor som har anlitats och det har varit viktigt att byggnaden ska smälta in i landskapet och att den är vacker. 
– Vi har fått pris för att vi värnat lokalsamhället och stärkt det. Så vill vi fortsätta jobba. På sikt är det mycket bättre för företaget.

Under sommaren 2024 ska Warbro Kvarn 2.0 stå färdig.
– Vi planerar för att nästa skörd ska malas i den nya kvarnen, säger Thomas.
Warbro Kvarn har fortfarande sju eller åtta grödor de jobbar med och de kommer att fortsätta utvecklas. De är unika bland kvarnar bland annat för att de sedan 2017 även har haft mälteri. 
– Vi fortsätter följa vår passion och övertygelse. Vi håller kvar vid vår nisch med kulturgrödor, stenmalning och nya produktinnovationer relaterade till framtidens mat.
De samarbetar både med Hidden in Grains, Vinnova, SLU och Göteborgs Universitet när det gäller hydrotermiska processer för att grodda och fermentera spannmålet. Maltproduktionen för öl beräknas delvis fasas ut till förmån för groddat spannmål till humankonsumtion.
Warbro Kvarn kommer också att satsa på fler nischade mjöler och näraliggande produkter. De var först med virvelkvarnar i Sverige och i den nya anläggningen blir det tre nya sådana. 
– Vi kämpar på, vi ska återuppstå och vi ska finnas i framtiden, säger Thomas Björklund.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB