Ulrika har ordet

Framåt ska mathantverkare vara som kameler, konstaterar Ulrika i sin första krönika i Eldrimners tidning Mathantverk.

När jag skriver detta har det redan har gått 100 dagar på mitt nya jobb. Det är häftigt! Och jag älskar det!

Att få starta med SM i Mathantverk i Borås och möta många av er, samtala och lyssna på föreläsningar ingav hopp. Hösten fortsatte med massa nätverkande och inspirerande möten med kursdeltagare här i Eldrimners lokaler i Ås. Det är inspirerande att höra deras tänk framåt och se alla deras möjligheter. Jag har även hunnit träffa mathantverkare ute i den intensiva verksamheten och sett hur det julpysslats inför alla härliga julmarknader.

Att få fortsätta att trampa i Eldrimners grundare Bodil Cornells fotspår med att öka kunskapen om mathantverk, få fler att vilja tillverka mathantverk och fler att vilja köpa mathanverk är både en ära och galet roligt. För just NU känns det som att just DET som vi gör är precis DET som världen behöver och kommer att behöva.

En viktig sak att fortsätta med är att stärka kunskapen och som bland andra Gunnar Rundgren ofta pratar om kunskapen mellan mathanverkare och konsument: relationsmat!

”Relationsmat bygger på någon form av relation mellan konsumenter och producenter, snarare än en anonym transaktion. Även om de nya former som utkristalliseras för det mesta innefattar att pengar byts mot varor så är inte de avgörande frågorna ”vad ska jag köpa?” och ”hur mycket kostar det?”. Det som är intressant är snarare vem som har producerat maten, från vilken natur, vilket landskap, den kommer och hur den har producerats.
Ett fördjupat intresse och förståelse för hur mat blir till leder i de flesta fall till en mycket bättre kost, både för hälsan och miljön. Lokal och regional mat kan också blomstra i dessa nya samverkansformer. En lokal ekonomisk utveckling gynnas i stället för globala handelskedjor. Relationsmaten gör att vi engagerar oss i matproduktionen inte bara som konsumenter utan också i våra roller som medmänniskor, arbetskamrater, medborgare och planetskötare. På så sätt kan den vara ett frö till större förändringar i samhället”.

När jag lyssnade på en föreläsning med KRAV:s VD Emma Rung om framtiden, förstod jag också att det är kameler vi är och ska vara. Hon citerade en ung trendanalytiker som menade att vi ska glömma alla fluffiga rosa enhörningar för det är kameler som gäller. Kameler? tänkte jag först. Varför det? När beskrivningen av kameler som lagrar i sina pucklar och klarar av att leva i öknen och fortsätter att lunka på i sakta mak, ja då förstår jag precis innebörden. Det är precis det vi håller på med: Vi är kamelerna som har kunskapen om att ta hand om råvaror, lagra i källare och fortsätta att göra mathantverk. Det är vi som är trenden!

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB