Jobb finns att få för utbildade mathantverkare

Det visar den enkät till företagare som Eldrimner gjort, inför höstens start av den ett-åriga yrkeshögskoleutbildningen i mathantverk.

Under arbetet med nästa upplaga av Eldrimners och Torstas ett-åriga yrkeshögskoleutbildning i mathantverk genomförde Eldrimner en enkät till mathantverksföretagare runt om i landet. Svaren var samstämmiga. Det finns behov av att anställa utbildade mathantverkare över hela landet.
 –Jag har haft kontakt med många mathantverksföretag runt om i landet. Oavsett om mathantverksföretaget är i norra Sverige eller i södra Sverige, i en liten by eller i en stad, efterfrågas kunnig och utbildad personal, konstaterar Katrin Sahlin.

Lisbeth Lagerfeldt, som driver Frejas Bakeri i Östersund, har anställt flera bagare som gått Eldrimners yrkeshögskoleutbildning i mathantverk, både för längre och kortare tid.

- Det finns naturligtvis många bra utbildningar för både bagare och kockar, men för mig har det varit en trygghet att anställa hantverksbagare som har utbildat sig på Eldrimner och dessutom har tagit chansen att praktisera på framstående bagerier runt om i landet, säger Lisbeth.

Även Mats Reyer som äger och driver Murboannas Mejeri strax utanför Borlänge instämmer. Han driver företaget med anställd personal i produktionen och för honom är det oerhört viktigt att det utbildas mejerister som kanske i framtiden kan söka jobb hos dem.
-Vi har under flera år tagit emot praktikanter från yh-utbildningen och vi har också faktiskt anställt flera av dem. Som jag ser det är det av största vikt för branschen och då menar jag hela mathantverksbranschen att det finns en utbildning som håller hög kvalitet, annars riskerar branschen att bromsas upp i sin utveckling, och jag som driver mitt företag med anställda är helt beroende av att det finns kompetent personal att anställa, konstaterar Mats Reyer.

Skärvångens bymejeri letar egentligen efter personal redan nu.
-Jag skulle väldigt gärna anställa någon som gått YH för att få så hög kompetens i mejeriet som möjligt. Vi har behov av att nyanställa så en utbildad skulle ligga väldigt bra till för jobb hos oss, säger Mathias Gabrielsson som är mejerichef på Skärvången.

Samma sak gäller för charkuteribranschen.
-Vi skulle gärna anställa en utbildad hantverkscharkuterist, om det fanns någon att få tag på säger, David Lindegrens som driver Lindegrens i Skåne.

Det går att söka till höstens utbildning i mathantverk fram till den 19 maj. Frågor om utbildningen eller enkäten går att ställa till Katrin Sahlin som är utbildningsledare på Eldrimner: 010–225 34 64, katrin.sahlin@eldrimner.com.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB