Ulrika har ordet

I tidningen Mathantverk skriver Ulrika om sin första tid på jobbet på Eldrimner.

För mig har 2024 startat med fart! Jag reser, jag lär mig och jag får vara med om massor. Bland annat tycker jag att det blir väldigt spännande att se vad Sveriges nya livsmedelsstrategi kommer att innehålla. Jag har fått möjlighet att vara med i en strategisk grupp som fått ge Landsbygdsdepartementet synpunkter på vad som bör finnas med i den slutliga versionen. Jag har även varit med på flera andra möten för att försöka förmedla mathantverkarnas perspektiv på Sveriges livsmedelsförsörjning. När den uppdaterade livsmedelsstrategin presenteras under hösten hoppas jag verkligen att synpunkterna har gett resultat. 

Mitt jobb tar mig också på roliga uppdrag runt om i landet. En av resorna under våren som verkligen gjorde intryck på mig gick till Lycksele. Jag var inbjuden som föreläsare på en träff med Länsstyrelsen i Västerbottens projekt Ät hela Västerbotten. Jag pratade om hur man knyter kontakter och bygger upp relationer för att handla mer lokala råvaror och mathantverk. Deltagarna var bönder, mathantverkare, kockar, grossister och tjänstemän från hela Västerbotten. Efter mitt föredrag fick de skickliga mathantverkarna från Svedjan Ost och Järvtjärns utegrisar berätta hur de jobbar för att nå restauranger och butiker. Lunchen som serverades innehöll enbart västerbottniska råvaror, tillagad av nästa generations kockar: Tambergsskolans restaurangelever. Efter lunch fick producenter visa upp sina produkter och kockar gå runt och provsmaka och knyta kontakter. Det var en dag som jag är helt säker på kommer att betyda mycket för den västerbottniska matproduktionen. För egen del gick tiden alldeles för fort, men jag hann i alla fall med att få en ahaupplevelse av Edgårdens nyproducerade, kryddiga ’Nduja. Dessutom köpte jag Ekoranchens kokbok med recept på alla djurets delar. Jag imponerades också av Tegsnäsets alla olika muster som kan specialtillverkas efter önskemål från restauranger. Det var verkligen en magisk dag som jag gärna ser anordnas på många fler ställen runt om i landet!

Vi närmar oss, med stormsteg, alla mathantverkares stora event, SM i Mathantverk, som i år kommer att hållas under MAT i Växjö den 19–20 september. Jag har haft förmånen att vara med på 12 av de 13 upplagorna av MAT som hittills hållits och Växjö är verkligen en stad som kan ordna stora och bra event där maten är i fokus. Numera håller MAT på under en dryg vecka med gårdsrunda, marknad, seminarium, tävlingar och massa fler roligheter. Jag hoppas att vi ses där på vad som blir Sveriges största matevent och att vi får in många fina mathantverksprodukter för juryn att bedöma! Kanske får vi minst en minister att sitta i juryn?!

Ulrika Brydling
ulrika.brydling@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB