Modig duo driver Bjärhus vidare
Bjärhus Gårdsbutik i västra Skåne har legat i framkant ända sedan den öppnade för första gången för runt 40 år sedan. För att ta över en sådan verksamhet och få det att fungera krävs både mod, respekt, ödmjukhet och gott samarbete. Det har Max Persson och Joel Mattiasson, som i juli 2022 tog över gårdsbutiken.
Text Annelie Lanner ■ Foto Stéphane Lombard
Bjärhus Gårdsbutik i Söndraby i Klippan är det många som känner till. Hit har både lokalbefolkning och turister hittat sedan den öppnade på 1980-talet, och området har varit uppskattat betydligt längre. Vid gården, vid kullen där fåren betar, finns en bronsåldersgrav. Marken brukades redan på 1100-talet av munkarna vid Herrevadskloster. Själva gården har funnits sedan 1660 och drivs av Elisabeth och Lars Hansson och deras söner. Tillsammans med Anneli och Leif Persson drevs förädling, charkuteri och gårdsbutik fram till sommaren 2022 då Annelis och Leifs son, Max Persson, och hans kompanjon Joel Mattiasson tog över verksamheten i butik, catering och charkuteri.
– Jag har varit med på Bjärhus från det jag var fyra fem år och sedan 2018 har jag jobbat här. Jag bor bara några kilometer härifrån, berättar Max, som tidigare också jobbat med jaktförvaltning.
Nu förvaltar och förädlar Max och Joel företrädarnas arbete i det gemensamma aktiebolaget. Max brukar beskriva det som att han är konstnärlig ledare och att Joel är butikschef. De strävar efter att både bevara och sätta sin egen prägel på verksamheten.
– Jag lärde mig på ett jobb en gång att om man inte kan göra något snabbare, billigare och bättre, då ska man inte ändra på det, säger Max.Joel är uppvuxen några mil från Bjärhus. Han har inte vuxit upp i gårdsbutiken utan jobbat som verkstadschef inom bilbranschen, men han servade länge Elisabeth och Lars bilar. Kundperspektivet och personalansvaret tog han med sig in i den nya verksamheten.
– Laga bilar eller laga mat, det är väl inte så stor skillnad, säger han och skrattar. De två åren innan övertagandet jobbade han deltid på Bjärhus.
Under odlingssäsongen är gårdsbutiken välfylld av med färgglada, smakrika grönsaker, som odlas på gården. Under höst och vinter finns rovor och betor och annat som går att lagra. Andra lokala och ekologiska produkter finns alltid. I charken kan man både köpa förädlade produkter och nöt- och lammkött från gårdens djur. Grisarna köps från närbelägna Rosersbergs gård. Det finns två parallella spår med butiken, berättar Joel.
– Dels ska vi erbjuda något udda som bara finns här, dels ska man kunna handla allt man behöver hos oss, säger Joel, och tillägger att det möjligen inte kommer att gälla toapapper.
Vissa saker, som fil, mjölk, smör och kaffe gör de inte någon större förtjänst på. – Det är mer som en service för att vi ska kunna göra vinst på annat. Intentionen är att erbjuda ekologiska eller kravmärkta varor. Butiken är öppen året om, utom i januari. Tiden runt jul är den bästa. Då har de julbord också. Äta på Bjärhus kan man vissa andra dagar också.
– Butiken har inget svinn, tack vare Max goda restaurangplanering, säger Joel.
– Att det blir mindre svinn ger ökad hållbarhet, så enkelt är det, säger Max.
Max gillar att planera och han gillar det han kallar luddiga menyer, där det kan vara säsongens sallad som serveras.
– Tanken med våra luncher är att det ska vara god mat med schysta råvaror och så mycket att man blir mätt, förklarar Max.
Att erbjuda luncher vissa dagar i veckan, vissa dagar om året kanske de inte tjänar så mycket extra på, men utöver att ta hand om eventuellt svinn från butiken lockar det också ett antal extra kunder till butiken.
En annan filosofi i företaget är att ta tillvara hela djuret och då blir valen av vem de samarbetar med av största vikt. Max berättar om en restaurang som de har ett utmärkt samarbete med, som sätter menyn varje vecka. Tillsammans kan de då komma fram till vad som Bjärhus har mycket av.
– Goda samarbeten är a och o, säger Max.
I företaget jobbar Max, Joel och ytterligare två heltidsanställda. Utöver det tar man in extra personal vid vissa tillfällen eller vissa säsonger.
– Hektiska månader kan vi ha uppåt nio personer sysselsatta, säger Joel.
Det går också anlita Bjärhus personal för att ordna catering eller fest. Att ha rätt personal är bland det viktigaste för Max och Joel.
– När vi anställer någon är det inte så viktigt vad den kan, det handlar om vad den kan lära sig och hur den fungerar i vårt gäng. På ett sådant här brett och spretigt ställe med styckning, förädling, försäljning, lunchrestaurang, catering och festfixeri behöver man kunna många olika saker, men alla behöver inte vara experter på allt, säger Max.
– En person som kan göra tre saker är mer värd än en som är specialist på en grej, fyller Joel i.
Försäljningen varierar kraftigt. Köttet omsätter störst del, men tar också mest tid. Både Max och Joel förädlar, men Max är ansvarig och har koll på produkterna.
– Många recept har jag ärvt av min far, men jag börjar också ta fram egna, berättar Max. Uppskattningsvis kommer hälften av kunderna från närområdet, några gånger i månaden. Hälften kommer längre ifrån och kommer då mer sällan.
– Vissa kommer endast och köper julskinka, men de gör det varje år, så de är ju också återkommande, säger Max.
Sommargästerna kommer också tillbaka.
– Att den svenska kronan varit så svag jämfört med den danska har lockat fler danskar som gläds åt priserna, berättar Joel.
Att vädret spelar stor roll märkte de tidigt.
– Det är som i Sällskapsresan med läkaren som tittar ut och utifrån vädret avgör hur mycket gips de ska ta upp. Efter de fem första kunderna på dagen går det avgöra vad som kommer att sälja, konstaterar Joel.
Vad som tas upp i media påverkar också försäljningen.
– Om en tv-kock lagar lammbog, då kommer vi också att sälja lammbog. Om det kommer fram att en matvarujätte packar om färsen och märker om den, då kommer ett uppsving för lokal färs några veckor och om vi vinner ett pris blir det ett uppsving några veckor. Det gäller att ha örat mot marken, summerar Max.
För att nå fler kunder har Max och Joel valt att öppna en filial inne i Helsingborg, knappt fyra mil från Bjärhus Gårdsbutik. I ett gammalt spannmålsmagasin på Nedre Långvinkelsgatan finns sedan en tid tillbaka Magasinet Bjärhus.
– Vi kände att vi behöver ta ett kliv och växa på ett sätt där vi bevarar det som finns här, samtidigt som det är svårt att få hit mer folk, så det är bättre att vi tar oss till dem i stället, säger Joel.
I Helsingborg tycker de att de når en annan kundgrupp.
– Det är lite saluhallskänsla med olika grejer, även om mycket är samma som här, säger Joel.
Alla de fyra pionjärerna dyker fortfarande upp på olika sätt. Lars och Elisabeth odlar. Leif hjälper till att grilla gris när det behövs. Anneli är alltiallo.
– De verkar faktiskt tycka att det är skönt att slippa ha fulla ansvaret. Nu är de nog i zonen de alltid velat vara, tror Max.
Att både Max och Joel var väl bekanta med Bjärhus Gårdsbutik innan de tog över var en stor fördel, precis som att de kompletterar varandra, är flera som kan dela på ansvaret och att de har bra, ansvarstagande personal. Igenkänningen och traditionerna är viktiga.
– När man tar över har man tusen idéer, men det gäller att ha ödmjukhet för det som har varit också. Man behöver respektera den historia man tar över, säger Joel.
Följ verksamheten på Bjärhus via Instagram: @bjarhusgardsbutik och @magasinet_bjarhus .