Alfreds bakverk hyllas både i Svedjan och på Söder

Svedjan Bageri och Alfred Hellström fortsätter skörda framgångar. Alfreds bageri har nyligen flyttat till större lokaler vid Zinkensdamm på Söder i Stockholm och bakverken får utmärkelse efter utmärkelse. På somrarna tar han med sig recepten och personalen hem till gårdscaféet i Södra Svedjan i Västerbotten där allt började och i år har han utlovat en riktig publikdragare.

Text Annelie Lanner ■ Foto Stéphane Lombard

I Svedjan Bageris nya större lokal vid Zinkensdamm på Söder i Stockholm ringlade köerna långa när semlan, som Alfred Hellström och hans personal gör, tidigare i år utsågs till den godaste i huvudstaden. Även Alfreds kanelbullar har utsetts till huvudstadens godaste. I sommar tar han, som vanligt bullarna, caféet och personalen hem till Södra Svedjan i Västerbotten. 

Men om vi tar det från början. Alfred har sannerligen mathantverket i blodet. Hans föräldrar är de prisbelönta mejeristerna Johanna och Pär Hellström som driver mjölkgård och hantverksmejeriet Svedjan Ost vid sjön Storkågeträsket i norra Västerbotten. Det var mamma Johanna som lärde honom baka bullar. Alfred har själv berättat att han tror att det var ett taktiskt drag av henne att sluta, så att han skulle baka själv. Då var han 10 år.

Hans första café var litet, sommaröppet i ett hus på gården. När han blev lite äldre växte suget att öppna något mer permanent i Stockholm och i oktober 2020 öppnade Svedjan Bageri en mindre lokal på Brännkyrkogatan, som Alfred köpt på Blocket. När han drivit bageriet ett tag fick han syn på en större lokal i samma kvarter och efter intensivt byggande öppnade det nya bageriet i de nya större lokalerna vid Zinkensdamm på Söder i början av 2023. Från det gamla bageriet hade Alfred med sig utmärkelsen för hans croissanter från franska ambassaden och därefter har alltså både hans kanelbullar och hans semlor utsetts till de bästa i huvudstadspressens test.

Det är inte enbart bagerinamnet som visar att Svedjan är viktigt för Alfred. Under somrarna tar han sin personal och sina recept med sig 80 mil norrut och öppnar gårdscafé hemma i Södra Svedjan. Råvarorna blir de samma. Hos Alfreds Svedjan Bageri i Stockholm säljs mejeriprodukter från Svedjan Ost och smör, mjölk och ost till bullar, kaffe och smörgåsar kommer från familjens kor. Till Zinkensdamm kan man ta tunnelbanan. Till Svedjan Café får man slingra sig in genom de västerbottniska skogarna och ta av på en mindre grusväg. När man är framme vid parkeringen, som har blivit större för varje år som sommarcaféet haft öppet, är det ganska troligt att där redan står fikasugna gäster. Hela familjer, ja, hela släkter dyker upp. Barnfamiljer samsas med knuttar på motorcykel. Alla vill smaka på Alfreds goda bullar. Och hans föräldrars goda ost.

Parkeringen vid Svedjan Café. Fotograf Stéphane Lombard

Det var alltså i Svedjan Alfred startade sin första bageriverksamhet, men efter att sommarcaféet blivit succé bestämde sig Alfred för att satsa ordentligt. Även i Södra Svedjan. En lada har byggts om till bageri och café och där finns många sittplatser för de tillresta gästerna.
– Go big or go home, säger Alfred och får medhåll av mamma Johanna.
I caféet har Alfred byggt en lucka direkt in i mejeriet.
– Genom den kan jag ropa: OST till pappa. Då kommer det mera ost, förklarar Alfred skrattande och visar luckan och ropar dit pappa Pär.
Osten är självklart ystad på gården. Av mjölk från korna som går därutanför.
Att ta med sig personalen hem till Västerbotten har också en poäng för Alfred.
– Det är roligt att visa Svedjan för min personal och att de får se var våra råvaror kommer ifrån. Att ha sommaröppet i Svedjan gör ju dessutom att jag får vara där också, säger Alfred.
– Och vi får ha honom hemma, säger Johanna nöjt.

Alfred ropar på pappa Pär och ost genom luckan. Fotograf Stéphane Lombard

En sommar hade Alfred en anställd född i mångmiljonstaden Seoul i Sydkorea. När årets första guldorange hjortron hade mognat fick han följa med ut på myren i närheten för att plocka bären. Han blev lyrisk över smaken och över upplevelsen. De minst sagt lokalproducerade hjortronen används sedan till en utsökt bakelse i caféet.

När lokaltidningen i Skellefteå tidigare i år uppmärksammade Alfreds framgångar med semlorna lovade han att baka sina berömda semlor i sommar också. Åtminstone en dag. Det finns risk att semlor på Svedjan Café på sommaren kan leda till köer där också. Tur att parkeringen har byggts ut.

Svedjans goda semla. Fotograf Stéphane Lombard
Alfreds hjortronbakelser. Fotograf Stéphane Lombard

Vill du ta del av vad som händer på Svedjan Ost och Svedjan Bageri kan du göra det via Instagram: @Svedjanost, @Svedjanbageri och @Svedjanbagerisoder .

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB