Mathantverkare fick Stora Turismpriset

Går till inspirerande, innovativ aktör som utvecklar en hållbar besöksnäring.

När Stora turismpriset i Sverige delades ut för trettioförsta året i rad i början av december 2024 gick det till mathantverkspionjärerna i familjen Ekwall vid sjön Bolmen: Tiraholms Fisk.

Priset delas ut till någon som arbetar med sin verksamhet på ett innovativt och hållbart sätt samt delar med sig av kunskap för att utveckla en hållbar besöksnäring. Det har sannerligen familjen Ekwall gjort. Under mer än 40 år har familjen i flera generationer utvecklat Tiraholms Fisk i harmoni med naturen och med fisken i centrum. Med stort engagemang, nyfikenhet och hårt arbete har de skapat ett unikt besöksmål i Sverige och visar att det är fullt möjligt att driva en innovativ året runt-destination på landsbygden. Verksamheten, som är öppen året runt, omfattar restaurang, gårdsbutik, hotell- och konferensanläggning, upplevelser med sjön, naturen eller fisken i fokus, ställplatser för husbilar samt två fiskbilar som rullar i trakten. Idag är Tiraholms Fisk Hyltes största besöksmål med runt 50 000 besökare per år.

Motiveringen löd:
”I harmoni med naturen och med fisken i centrum har Tiraholms Fisk på ett innovativt sätt förädlat en naturresurs. Med stort engagemang har de skapat ett levande besöksmål i Sverige och visar att det är fullt möjligt att driva en hållbar året runt-destination på landsbygden. De är en sann förebild och inspiration för andra företag”. 

Priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande nom turism, vars huvudman är Tillväxtverket.
– Vi är så stolta och glada. Ett innerligt stort tack från oss alla. Till er alla - personal, gäster, samarbetspartners och möjliggörande genom åren, skriver familjen Ekwall i sociala medier.

I över 40 år, långt innan buzzwords som klimatsmart och cirkulärt, har det varit givet att verksamheten ska vara hållbar. Hållbarhet är inte ett val när man lever av och med naturen - utan en självklarhet. Fisken fiskas av dem själva med hållbara fiskemetoder, råvarorna är närproducerade och renoveringar och nybyggen görs med hantverkare från bygden. Dessutom producerar gårdens solceller el som täcker cirka 20% av årsförbrukningen och hela anläggningen värms med flis från den egna FSC-certifierade skogen.

Att till exempel ta vara på fiskdelar som man vanligtvis inte använder har resulterat i innovativt mathantverk av exempelvis göskinder, fiskskinn, gäddfärs och laxfett och andra produkter av så kallad skräpfisk, som mört och brax. Flera av produkterna, bland annat gäddkorven, har prisats på SM i Mathantverk.

Tiraholms Fisk engagerar sig i forskning och innovation inom vatten- och insjöfiske. Med en internationell vattenforskningsstation är sjön Bolmen ett centrum för vattenforskning i södra Sverige. Inom ramen för arbetet med forskningsstationen drivs utbildningsprojektet TänkH2O, vilket ger gymnasieelever en unik möjlighet att lära sig om vattnets betydelse för ekosystemet. Utöver det håller de regelbundet föreläsningar för kommunens högstadieelever.

De är frekvent anlitade som inspiratörer för att utveckla landsbygdsturism, mathantverk och insjöfiske i främst Sverige men även internationellt. Tiraholms Fisk är dessutom en av bygdens största arbetsgivare för ungdomar sommartid.

Läs mer: 
Om Stora turismpriset - Tillväxtverket 
Tiraholms Fisk 
Tiraholms fisk för webb.pdf (Reportage från Tidningen Mathantverk 2018)

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB