Yrkeshögskole-utbildning i Mathantverk

Eldrimner erbjuder ettårig yrkeshögskole­utbildning i mathantverk

Du lär dig att skapa produkter med smak, kvalitet och identitet. Du jobbar i huvudsak med lokala råvaror och i mindre skala. Du tillverkar produkter med respekt för naturen, djuren och människor, utan onödiga tillsatser; produkter som går att spåra till sitt ursprung. Kännetecknet för mathantverk är att människans hand och kunnande är närvarande genom hela produktionskedjan.

Under utbildningen väljer du en av de fyra valbara inriktningarna: 
mejeribagericharkuteri eller bär-frukt- och grönsaksförädling.

Utbildningen ger fördjupad kunskap om tillverkningsprocessen och i teoretiska ämnen som livsmedelskemi, HACCP, kalkylering, marknadsföring och försäljning; allt ur ett mathantverksperspektiv.

Hälften av utbildningen är förlagd till etablerade mathantverksföretag både nationellt och internationellt. Att göra LIA - lärande i arbete inom valt hantverksområde är viktigt. Under dina LIA-perioder får du möjlighet att delta i hela verksamheten hos mathantverksföretag. Du som studerande kan själv välja dina LIA-plats med stöd av utbildningsledaren. LIA-perioderna kan behöva genomföras på annan plats än din hemort.

Ledningsgruppen ser till att utbildningens innehåll håller en hög nivå och ger dig rätt kompetens. Tack vare etablerade samarbeten har vi representanter från mathantverksbranschen som deltar i utbildningens ledningsgrupp, leder kurser och tar emot studerande på LIA.

Efter utbildningen kan du antingen söka jobb på ett mathantverksföretag eller själv starta företag inom mejeri, charkuteri, bageri eller egen förädling av bär, frukt eller grönsaker.

Yh-utbildningen anordnas gemensamt av Torsta AB och Eldrimner.            

Utbildningen bedrivs i Eldrimners lokaler i Ås, 1 mil nordväst om Östersund. Här pågår även många av Eldrimners kortare kurser och utbildningar vilket skapar en levande och kreativ miljö där du träffar många nya kollegor i branschen. 

Se en film som visar YH-elevernas vardag i Eldrimners lokaler:
https://www.youtube.com/watch?v=CQ6N-3HWFQk&t=2s

Ladda ner pdf med information om utbildningen HÄR 

Fakta

 • Studiestart: 29 augusti 2022 
 • Utbildningstakt: heltid, 200 YH-poäng, 40 veckor varav 20 veckor arbetsplatsförlagt lärande. 
 • Antal elever: 20, riksintag
 • Utbildningsort: Ås, Jämtland
 • Förkunskapskrav: Gymnasieutbildning (eller likvärdig kompetens) och livsmedel- och näringskunskap (eller likvärdig kompetens). Om du saknar grundläggande behörighet har du ändå möjlighet att söka utbildningen och ska då åberopa reell kompetens. Läs mer här: Reell kompetens (Pdf).
 • Ekonomi: Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande
 • Utbildningsanordnare: Torsta AB
 • Genomförs av: Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk 
 • Sista ansökningsdag: 15 maj, 2022

Torsta AB

Nya Torsta är ett kunskapscentrum för de gröna näringarna. Här finns utbildningar och kurser för både unga och vuxna som leder till jobb. Torsta arbetar med företags- och landsbygdsutveckling samt erbjuder god mat och konferensmöjligheter i lantlig miljö.

Eldrimner

Eldrimner, Nationellt resurscentrum för mathantverk, hjälper mathantverkare – i starten såväl som i utvecklingen av företaget – genom rådgivning, kurser, studieresor, utvecklingsarbete och erfarenhetsutbyte, allt för att det svenska mathantverket ska blomstra.

Yrkeshögskole­utbildning i mathantverk

 •  29 augusti 2022–4 juni 2023 
 •  Eldrimner, Ås, Jämtland
 •  Kostnadsfri och studiemedelsberättigad
 •  Sista ansökningsdag: 15 maj, 2022
 •  Länk till ansökningsformulär

Utbildningsledare

Katrin Sahlin

010–225 34 64 
katrin.sahlin@eldrimner.com

 
Internetmedia Kommunikationsbyrå AB