Svensk ostkultur och hårdostar

Denna kurs vänder sig till dig som är intresserad av ost, gastronomi och historia. Med alla dina sinnen får du lära dig den svenska ostens historia.

Denna kurs vänder sig främst till dig som har intresse av ost och ystning. Du kan vara mejerist eller på annat sätt arbeta med ost. Den teoretiska kunskapen runt de praktiska ystningarna kommer dock att vara på fördjupad nivå. Där krävs kunskap i ystning för att tillgodose sig kursen.

Sverige är det land i världen som historiskt uppvisar allra störst mångfald av hårdostar. Det är ett stolt arv som är viktigt att förvalta, utveckla och föra vidare. På den här kursen dyker vi djupt i den svenska osthistorien och tar historien till hjälp för att också blicka framåt mot nyutveckling. Vi ystar olika traditionella svenska hårdostar, men kryddar också kursen med ystning av ett par efterrättsostar.

Kursens teoretiska del kring den svenska ostkulturen hålls av Martin Ragnar, bland mycket annat initiativtagare till Ostmanifestet och författare till ett flertal böcker, däribland Svensk Ostkultur.

De praktiska ystningarna hålls av Kerstin Johansson, en mycket erfaren mejerist, som idag ystar hårdostar enligt gamla svenska recept på Almnäs Bruks mejeri utanför Hjo.

Den här kursen hålls tillsammans med Eldrimners YH-studerande inom mejeri.

 

Måltider: Lunchrestaurang finns på Torsta, 5 minuters promenad bort. För meny se www.torsta.se. Lunch även i Fröjas Kafé intill Eldrimner. Mikro finns att tillgå i Eldrimners matsal. Fika går att boka vid anmälan eller på plats.

Tid: Måndag – fredag 23 – 27 mars, kl. 8.30 – 16.30 Vi siktar mot att sluta lite tidigare på fredagen.

Specialkurs svensk ostkultur

  •  Specialkurs
  •  23 - 27 mars  Inställd
  •  Eldrimner, Ås, Jämtland
  •  6 000 kr + moms
  •  Anmälan senast 1 mars

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010 - 225 32 55
sofia@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB