Ystning på get- och komjölk

Ystningsteknik och driva mejeri med Annika Schrewelius

Ges i samband med specialkurs Smör, halvfet pressad ost, syrade mjölkprodukter, 21-22 februari.

Denna kurs vänder sig till dig som har en viss erfarenhet av ystning sedan tidigare, antingen genom kurser eller genom praktisk erfarenhet. Du vill starta gårdsmejeri eller så är du redan igång som mathantverkare. Om du inte har kommit i kontakt med ystning tidigare eller vill få en inblick i hantverksmässig osttillverkning rekommenderar vi att du först går någon av våra nybörjarkurser på två dagar.

Annika Schrewelius är en av våra mest erfarna och kunniga mejerister. Hon har mångårig erfarenhet från att driva eget mejeri där hon ystat på gårdens egna getmjölk samt inköpt komjölk. Hon har en pedagogisk bakgrund som lärare inom lantbruk och har stor kunskap både med djup och bredd, och livslång erfarenhet av djur, lantbruk och mjölkproduktion. Annika har i många år hållit kurser i Eldrimners regi och numera ansvarar hon för våra yrkeshögskoleelever med inriktning mejeri. Hennes väl genomtänkta pedagogik har uppskattats mycket under hennes kurser genom åren.

Ett fantastiskt tillfälle att dessutom lära dig hur du ystar på getmjölk. Under kursen tillverkar vi syrakulturer, vi ystar följande osttyper på getmjölk och komjölk: syrad ost sk lactique, vit caprin/källarlagrad getost samt getmese. I kursen ingår även andra viktiga delar för mejeriverksamhet. Du kommer även att lära dig om prisberäkning och mejeriets ekonomi, vasslehantering, ostlagring samt sensorisk beskrivning av ost.

Praktik och teori varvas.

Kursen är en del av vår yrkeshögskoleutbildning. Du läser kursen till­sammans med våra yrkeshögskolestudenter.

Samma vecka torsdag-fredag anordnas kurs i smör, halvfet ost och kvarg med Kristina Åkermo.

Lunchrestaurang finns på Torsta, 5 minuters promenad bort. För meny se www.torsta.se. Enklare lunch erbjuder kafé Fröjas intill Eldrimner. Mikro finns att tillgå i Eldrimners matsal. För- och eftermiddagsfika ingår i kurskostnaden.

Ystning på get- och komjölk

  •  Specialkurs
  •  18 - 20 februari
  •  Eldrimner, Ås, Jämtland
  •  3 600 kr + moms
  •  Anmälan senast 27 januari
  •  Anmälan via extern länk 

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010 - 225 32 55
sofia@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB