Grundkurs i ystning

Ystning med Kristina Åkermo

Kursen vänder sig till dig som vill skaffa dig goda och grundläggande kunskaper i ystning. Du vill starta gårdsmejeri eller så är du redan igång som mathantverkare. Om du inte har kommit i kontakt med ystning tidigare eller vill få en inblick i hantverksmässig osttillverkning rekommenderar vi att du först går någon av våra nybörjarkurser på två dagar, eller en 4-dagars nybörjarkurs på Eldrimner.

Denna kurs ingår i Eldrimners Starta eget- samt yrkeshögskoleutbildning (Yh) och du läser kursen tillsammans med studerande på dessa utbildningar.

Kristina Åkermo är veterinär, färbodproducent och erfaren hantverksmejerist som startat och drivit prisbelönta Oviken Ost under många år.

Under dessa dagar kommer Kristina att förmedla de grundläggande kunskaperna inom ystning. Varje dag innehåller en teoretisk genomgång samt en demonstrationsystning. På schemat står mjölkens kemi och mikrobiologi, patogena bakterier, riskbedömning med mera samt tillverkning av syrad ost (lactique), mjuka osttyper med vitmögelyta respektive kittyta, pressad ost, blåmögelost, salladsost, mozzarella samt yoghurt. Det blir också en genomgång av hur man styr ystningen och av fel som kan uppstå vid de olika tillverkningarna.

Ystningsanvisningar ingår. Mer att läsa i Mejeriboken för mathantverkare som bygger på mejeriundervisning på Eldrimner. Boken går att beställa från Eldrimners hemsida eller köpa på plats.

På grund av FHM:s rekommendationer om social distansering begränsar Eldrimner antalet deltagare på flera kurser. Därför tar vi i nuläget endast anmälningar till reservlistan för denna kurs.

MÅLTIDER: 
Lunchrestaurang finns på Torsta, fem minuters promenad bort. För meny se www.torsta.se eller deras facebook-sida. Enklare lunch erbjuder kafé Fröjas intill Eldrimner. Mikro finns att tillgå i Eldrimners matsal. För- och eftermiddagsfika ingår i kurskostnaden.

KURSTIDER: 
8.30 – 17.00, fredag till 16.00

Grundkurs i ystning

  •  Grundkurs
  •  2–6 november
  •  Eldrimner, Ås, Jämtland
  •  6 000 kr + moms
  •  Anmälan senast 11 oktober
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Sofia
Birgitta Sundin

010-225 33 74
birgitta@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB