Mjölkkvalitet och egna mjölkanalyser

Tillsammans med kursledarna Annika Schrewelius och Ida Olofsson får du fördjupa dig i det viktigaste mejeristen har: mjölken!

Denna kurs vänder sig till dig som har en viss erfarenhet av ystning sedan tidigare, antingen genom kurser eller genom praktisk erfarenhet. Du vill starta gårdsmejeri, men helst är du redan igång som hantverksmejerist.

På kursen fördjupar vi oss i det viktigaste mejeristen har: mjölken!

På den här kursen lär Ida Olofsson ut hur du själv kan göra mjölkanalyser och hur du tolkar dem. Det här är möjligheten för dig som är intresserad av att veta mer om hur du själv på gården eller i mejeriet kan testa mjölkkvaliteten genom att odla bakterier. Dessa egna analyser kan fungera som komplement till labb-analyser och kontroller i egenprogrammet. På denna kurs gör vi praktiska analyser på mjölkråvaran. Vi testar olika odlingsmedium för uppskattning av oönskade bakterier såsom E.coli /koliforma bakterier samt koagulaspositiva stafylokocker. Ta gärna med dig mjölkprov, egen eller inköpt mjölk (2 dl räcker).

Vi kommer också besöka en närliggande mjölkgård och vara med under en eftermiddagsmjölkning. Ida kommer att berätta om vad som kan vara bra att tänka på när man jobbar med mjölkkvaliteten utifrån mjölkning, foder, djurhälsa, mjölkningsanläggning osv.

Annika Schrewelius undervisar i mjölkkvalitet utifrån ystningen; vad den påverkas av och vad som är viktigt att tänka på från foder, djur och mjölkning ända ner i ystkaret. Under kursen ystar vi en ost av reblochon-typ; en ost som kräver riktigt hög mjölkkvalitet.

Kursledarna: 
Annika Schrewelius har mångårig erfarenhet från att driva eget mejeri där hon ystat på gårdens egna mjölk. Hon har en pedagogisk bakgrund som lärare inom lantbruk, livslång erfarenhet av djur, lantbruk och mjölkproduktion. Annika har i många år hållit kurser i Eldrimners regi och numera ansvarar hon för våra yrkeshögskoleelever med inriktning mejeri.
Ida Olofsson driver företaget Mejeritjänst och har lång erfarenhet som rådgivare och lärare inom ystning. Ida arbetar även med branschriktlinjerna för hantverksmejeri tillsammans med Eldrimner.

Måltider:
Lunchrestaurang finns på Torsta, 5 minuters promenad bort. För meny se www.torsta.se. Lunch även i Fröjas Kafé intill Eldrimner. Mikro finns att tillgå i Eldrimners matsal.

Boende:
Tips på boende i Ås med omnejd hittar du här.

Kursen är en del av vår yrkeshögskoleutbildning. Du läser kursen tillsammans med våra yrkeshögskolestudenter.

Mjölkkvalitet och egna mjölkanalyser 

  •  Fördjupningskurs
  •  15 - 17 januari
  •  Eldrimner, Ås, Jämtland
  •  3 600 kr + moms
  •  Anmälan senast 19 december
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010 - 225 32 55
sofia@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB