Mustning av äpplen

Nybörjarkurs för dig som funderar på att starta musteri.

Efter ett fantastiskt äppelår 2018 är det väl lockande att kunna musta sina äpplen? Då har du chansen att lära dig på denna nybörjarkurs, som riktar sig till dig som funderar på att starta musteri.

Under kursen får du lära dig om hela mustningsprocessen, från val av äpple till förbehandling, pressning, pastörisering och förpackning. Olika typer av utrustning diskuteras och du få prova att pressa äpplen i en packpress, som ger mustaren kontroll och känsla genom pressningen. Kursen leds av Elisabeth Knöppel som driver musteriet Rörumsro Frukt & Must. Elisabeth kommer berätta om hur man kan börja sin verksamhet i liten skala och sedan växa.

Kimmo Rumpunen, hortonom och forskare på SLU Balsgård, kommer även att delta under kursen och berätta om olika äppelsorter samt visa vilka analyser som man enkelt kan göra själv och använda i kvalitetsarbetet med sin must.  

Rörumsro har vunnit dubbla guld både 2017 och 2018 i Must-SM. I samarbete med Vångadalens frukt och must vann Rörumsro guld i SM i mathantverk 2018. Både Elisabeth Knöppel och Kimmo Rumpunen är ledamöter i styrelsen för branschorganisationen Svenska musterier.

Måltider: 
Fika och lunch ingår i kurskostnaden. Ange eventuell specialkost vid anmälan.

Boendetips: 
På Rörumsro finns tre rum att hyra, för bokning ring Elisabeth Knöppel, 0705-77 22 02. I närområdet finns även Svabesholms kungsgård, samt många privata uthyrare via airbnb.se.

Vägbeskrivning:
Rörumsros hemsida: http://rorumsro.se/kontakt/.

 

Mustning av äpplen

  •  Nybörjarkurs
  •  26 februari
  •  Rörumsro Frukt & Must, Kivik, Skåne
  •   1 100 kr + moms (fika och lunch ingår)
  •  Anmälan senast 3 februari
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Catrin
Catrin Heikefelt

010-225 32 32 
catrin @ eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB