Ystade fäbodprodukter

Kursen speglar arbetet på en fäbod tillsammans med kursledaren Tin Gumuns som driver Karl-Tövåsens fäbod i Dalarna.

Välkomna till denna kurs för dig som är intresserad av eller som redan arbetar på fäbod med tillverkning av fäbodprodukter. Tin Gumuns som leder kursen driver Karl-Tövåsens fäbod utanför Rättvik sedan 2007. Hon har fått den traditionella kunskapen förmedlad av tidigare fäbodkullor samt gått kurser i ystning på Eldrimner. För mer info om företaget samt vägbeskrivning se www.karltovasensfabod.se

Det här är en fullspäckad kurs som speglar arbetet på en fäbod; långa dagar, nära djur och natur då vi behandlar och tar tillvara på mjölken på bästa sätt. Under kursen tillverkar vi typiska fäbodprodukter; fäbodost, både på helmjölk och skummad mjölk, mese, småost och smör. Du kommer också att få vara med på både morgon- och kvällsmjölkning av fäbodens lilla besättning kor. De praktiska passen i mejeri och mjölkning varvas med teoretiska pass då Tin berättar om fäbodlivet – historiskt och idag. Vi går igenom ystningsgrunder, livsmedelssäkerhet och hygien på en fäbod, såsom hur ett fäbodmejeri kan vara uppbyggt. Under kursen får du också en inblick i hur man kan få en fäbod att gå runt idag då fäboden öppnar för besökare i några timmar på kursens sista dag.

Obs! Långa dagar (se hålltider nedan)

Måltider: Måltider samt fika ingår inte i kursavgiften. Samtliga måltider kommer att finnas tillgängliga att köpa och bokas inför kursen. Mer information om priser och bokning kommer per mail till kursdeltagarna vid sista anmälningsdag.

Tider: måndag kl. 10.00–21.00, tisdag kl. 05.30–21.00, onsdag 05.30-16.00

OBS: 
Vid många anmälda reserver kan det bli aktuellt med en extra kurs.

Ystade fäbodprodukter

  •  Specialkurs
  •  19 - 21 augusti
  •  Karl-Tövåsens Fäbod, Rättvik, Dalarna
  •  4 500 kr + moms
  •  Anmälan senast 24 juli
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010 - 225 32 55
sofia@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB