Stina Dahlquist

Långbergets gård

Stina Dahlquist

Stina bor med sin man Roger som driver Långbergets gård i Höglunda, Ragunda kommun, Jämtlands län. Hon gick Mathantverk för nystartare 2017. Hon gick utbildningen parallellt med sitt arbete på Yalla Östersund, ett socialt integrationsföretag med matlagning och mathantverk för kvinnor som står långt från arbetsmarknaden. Men i mars 2018 slutade hon på Yalla och jobbar nu hemifrån med gårdens om bas och mathantverk som ett av flera ben att stå på.

 

Efter utbildningen

Stina och hennes man odlar grönsaker och producerar nötkött på gården som de säljer på olika sätt.
– Jag har startat upp REKO-ringen i min kommun. Vi har flera utlämningsställen. På mindre än ett år har vi blivit tiotalet producenter som säljer i kommunen och vi har fått 900 medlemmar i Facebook-gruppen för kunder. Det är faktiskt en femtedel av kommunens befolkning. Jag har ett projektuppdrag från Hushållningssällskapet att fundera kring REKO i glesbygd och stötta ringar som startas norr om Gävle. I det jobbet har jag haft nytta av nystartarutbildningen på Eldrimner. Jag har gett råd till andra mathantverkare om prissättning, kontakter som man bör ta med kommunen, försäljning och förpackningar, säger Stina.

Stinas egen mathantverksverksamhet har fokus på bär och grönsaksförädling. Hon producerar torkade bär-, frukt- och grönsaksprodukter i form av bärgodis, torkade grönsaker och svamp och torkad friluftsmat.
- Jag har haft hjälp av att diskutera med Eldrimners branschansvariga även efter utbildningen. Catrin Heikefelt har gett en del råd när jag började med egen produktion. Under det kommande året ska Stina köpa begagnad utrustning från en mathantverkare som håller på och avvecklar. De har även pratat om ett mentorsamarbete. Hemma på gården diskuterar nu Stina och hennes man att bygga om en lagård till förädlingslokal.
– Jag vill växa långsamt så att jag hinner utveckla både lokaler och produkter utan att dra på mig för höga kostnader. Jag har börjat sälja på REKO-ringar och marknader lite. Längre fram kommer jag även att sälja in på vissa butiker.

Mitt råd

Gå utbildningen med öppet sinne. Du kan komma på en ny kombination av produkter och tjänster att sälja som du inte tänkt på tidigare. Man får lära sig saker som man inte tänkt på att söka information om tidigare, som man inte visste att man behövde eller ville lära sig. Mina anteckningar från nystartar-utbildningen tittar jag på säkert 3 gånger per vecka. Den nya distansformen på utbildningen låter suveränt! Den hade passat mig bra.

Är du intresserad av utbildningen som bland andra Stina gått?
Hon berättar gärna mer om den om du kontaktar henne på stina@langbergetsgard.se eller 070-877 79 87

Text: Anna Berglund Foto: Privat

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB