Fördjupningskurs för garvade ystare

Ivan Larcher har utvecklingssamtal med dina ostar med fokus på blåmögelost.

Denna teoretiska kurs vänder sig till garvade ystare som tidigare gått kurs på Eldrimner och har flera års erfarenhet av ystning. Du är alltså redan igång som gårdsmejerist eller arbetar som anställd hantverksmejerist.

Beskriv din mejerierfarenhet i samband med anmälan.

Vi kommer att göra praktiska ystningar av blåmögelost där vi även använder oss av en fotospektrometer för mätning av fett, protein och vatteninnehåll under ystningarna. Syftet med denna del är att ännu bättre förstå och kunna styra sin ystning och lagring av blåmögelost.

Meddela gärna vid anmälan vilken typ av blåmögelost du vill fördjupa dig i.

Vi kommer också att lägga tid på att gå igenom deltagarnas egna ostar, alla osttyper, delvis för problemlösning, men här finns också möjlighet att diskutera hur bra ostar kan bli ännu bättre. Deltagare ombeds ta med sig en eller flera av sina ostar. Varje deltagare får minst två av sina ostar analyserade. 

Kursledaren Ivan Larcher har lång erfarenhet inom ystning och ett väl bearbetat pedagogiskt upplägg. Han har sedan 2011 anordnat kurser i USA, England och Australien och han har också arbetat som resande mejerikonsult i flertalet länder. Sedan 2014 anordnar han kurser på sin gård i Limousin, Frankrike, där han drivit mejeriverksamhet med 15 Jersey-kor, en verksamhet som byggdes upp för att säljas i sin helhet våren 2018.

 

Måltider:
Lunchrestaurang finns på Torsta, 5 minuters promenad bort. För meny se www.torsta.se. Lunch även i Fröjas Kafé intill Eldrimner. Mikro finns att tillgå i Eldrimners matsal. Fika går att boka vid anmälan eller på plats.

Mer information kring kursen kommer i bekräftelse per mejl när sista anmälningsdag passerat.

Praktiska tips kring resa och boende

Fördjupningskurs för garvade ystare

  •  Fördjupningskurs
  •  22 - 24 januari
  •  Eldrimner, Ås, Jämtland
  •  3 600 kr + moms
  •  Anmälan senast 19 december
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010 - 225 32 55
sofia@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB