Alla charkuteritekniker

Eldrimners mest heltäckande charkuterikurs.

Eldrimners mest heltäckande charkuterikurs lär ut grundteknikerna för alla typer av charkuterier under en intensiv och fullmatad vecka. Den röda tråden är de olika förädlingsteknikerna för de fem produktkategorierna: värmebehandlad korv, t ex wienerkorv och färskkorv, lufttorkad korv, t ex torkad ölkorv, värmebehandlat kött, t ex varmrökt skinka, lufttorkat kött, t ex lufttorkade detaljer samt produkter av värmebehandlad råvara, t ex leverpastej och sylta.

För att skapa denna mångfald av produkter styckas och sorteras först kött och fett. Det demonstreras med en halv gris. Köttråvarans naturligt varierande egenskaper kommer återspeglas i produkterna och nyttjas för att få de kvalitéer man önskar. Sorteringen ger fördelar som att mera av varje slaktkropp kan användas till fina charkuterier med högre och jämnare kvalitet.

Tillverkningsteknikerna gås igenom i teori och praktiskt med tillverkning av exempel från alla produktkategorierna. I teorin ingår även grunderna om slakt, livsmedelssäkerhet och kemiska processer hos råvara och produkter. Utrustning som används är kvarn, snabbhack, hydraulisk korvspruta, vakuumtumlare och rök-/kokskåp. Hur själva utrustningen används och fungerar ges inte lika mycket utrymme här som på introduktionskursen. Det finns inga förkunskapskrav men det är en fördel att ha gått en enklare kurs först eller att ha egna erfarenheter av charkuteri. Förädlingsteknikerna fungerar på motsvarande sätt oavsett köttslag. På kursen används förutom gris även nöt.    

Lärare på kursen är Niklas Sundström, utbildad vid Hermannsdorfer Landwerkstätten i södra Tyskland. Han kan hela kedjan slakt, styck och charkuteri. Ett mål med kursen är att du kan komma igång med egen förädling för försäljning och få inspiration för tillverkning av goda och säkra charkuterier.

Kurstider: Mån–tors 8.30–17.00, Fre 8.30–12.00

Rese- och boendetips: https://www.eldrimner.com/om-eldrimner/31893.hitta_till_oss.html

 

Alla charkuteri­tekniker

  •  Grundkurs
  •  6–10 november
  •  Eldrimner, Ås, Jämtland
  •  7 200 kr + moms, Rabatterad kursavgift: 5760 kr + moms
  •  Anmälan senast 10 oktober
  •  Anmälan via extern länk 

Kursansvarig

Tobias
Tobias Karlsson

010-225 34 23
tobias@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB