Lina Kramar

Gröna Kramar

- Nätverket är viktigt när man är ny och ensam i företaget. Lina Kramar syftar på sina kurskompisar i utbildningen Starta eget mathantverksföretag som hon gick hösten 2019. Nu driver hon Gröna Kramar, med mjölksyrade grönsaker som huvudprodukt, i Åkersberga norr om Stockholm.

Lina startade sitt mathantverksföretag under utbildningen, tidigare än hon först tänkt. 
- Efter första veckorna hos Eldrimner och all den teori vi läste hemma så kände jag mig så peppad på att starta att jag för att pusha mig själv skrev på Facebook att jag tänkt starta ett mathantverksföretag. Gensvaret var enormt. Det gjorde att jag genast tog tag i saken och började processen mot att starta företaget.

Det geografiska läget gör att det är lätt att hitta kunderna, men svårare att hitta en billig arbetslokal. Lina gör sin produktion i köket hemma tills vidare, men letar en bättre lokal för att kunna skala upp verksamheten. Gröna Kramar säljer främst syrade grönsaker men hon har också sålt vissa pickles och kryddsalt. Grundtanken är att utgå från grönsaker.
- Jag tycker om att utveckla produkter, producera och sälja. Det känns som jag förvaltar och sprider en gammal konserveringsmetod, ett mathantverk som behövs i framtiden. Det känns också bra att vara en liten motkraft mot den industriella matindustrin. Sedan är det givande och roligt att få feedback från kunder och att det finns en efterfrågan. 

När Lina berättar om vilken nytta hon har haft av utbildningen på Eldrimner nämner hon att hon använt en del dokument och teorikunskaper vid kontakten med myndigheter.

-Utan utbildningen hade jag aldrig vågat starta Gröna Kramar. Materialet är en trygghet men det är också fantastiskt att veta att det finns rådgivare och personer på Eldrimner som kan hjälpa till om man fastnar i någon del av processen.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB