Distanskurs i cheddar och ostutbyte

Kurs med Paul Thomas. Lär dig ystning och teoretisk fördjupning i cheddarost och hur du som hantverksmejerist kan göra för att optimera ditt ostutbyte.

Denna kurs vänder sig till dig som är intresserad av att lära dig nya metoder inom ystning eller bara vill hitta ny inspiration och kunskap. För att bäst kunna ta till dig av kunskapen i denna kurs, ser vi helst att du har god kunskap och erfarenhet inom ystning. Du behöver också ha tillgång till ett mejeri, då denna kurs innefattar egen ystning.

Eldrimner välkomnar åter Paul Thomas till Eldrimner distanskurs i ystning av traditionell clothbound cheddar och hur du optimerar ditt ostutbyte. Denna kurs var mycket uppskattad när den senast hölls hösten 2020. Paul har i flera år varit verksam i Storbritannien och har nu Berlin som bas. Där arbetar han som teknisk konsult för mejerier i alla storlekar samt driver mejeriet Urstrom Kaese tillsammans med sin sambo Yule Seifert. Pauls specialintresse ligger i traditionell mat, småskalig produktion och mejeriprodukter av obehandlad mjölk.

Kursen innefattar teoretisk fördjupning i cheddarost. Du kommer i förväg att ta del av instruktioner, skriftliga och i form av en film, för hur du själv kan ysta cheddar i ditt mejeri. Kursen börjar sedan med en halv dags träff med Paul på distans. Efter det följer en vecka då deltagarna kan ysta i sina mejerier med en uppföljande träff där vi pratar om hur ystningarna har gått. I slutet av november, när osten börjat lagras klart, träffas vi igen för att återkoppla med Paul om hur det gått med ostarna i lagring. Vi kommer också att titta på vad du som hantverksmejerist kan göra för att optimera ditt ostutbyte och därmed förbättra din ekonomi.

Kursen hålls på engelska med översättningsstöd.

Program

Från och med torsdag 23 februari
Tillgång till ystningsfilm på youtube, ca 45 minuter lång. Samt skriftliga instruktioner.

Måndag 20 mars kl 12-16
Digital träff: Introduktion cheddarost samt förberedelse inför deltagarnas ystningar.

21–26 mars
Deltagarna genomför ystningen i sina mejerier, dokumenterar.

Måndag 27 mars kl 8-12
Digital träff: uppdatering om de praktiska ystningarna, samt teori om att förbättra sitt ostutbyte.

Måndag 20 november kl 14-16
Digital träff: genomgång kring hur lagringen gått.  

Cheddar och ostutbyte

  •  Fördjupningskurs
  •  20 och 27 mars, samt 20 november 2023  (OBS! Ej heldagar)
  •  Distanskurs, Zoom
  •  2400 kr + moms, Rabatterad kursavgift: 1920 kr + moms
  •  Anmälan senast 22 februari
  •  Länk till anmälan

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010 - 225 32 55
sofia@eldrimner.com

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB