Distanskurs i ystning av rundpipig hårdost

med Annika Schrevelius

Denna distanskurs vänder sig till dig som redan är hantverksmejerist. Du behöver ha eget komplett mejeri för att tillgodogöra dig kursen på bästa sätt. Till ystningen behövs också mesofil syrningskultur och propionsyrakultur. På kursen ystar du den beskrivna osten i ditt mejeri enligt programmet, se nedan.

Rundpipig hårdost är en del av den svenska ostkulturen, en osttyp som våra svenska konsumenter väl känner till, och visst finns det stor potential att fler hantverksmejerister tillverkar den! Under den här kursen får du lära dig hörnstenarna i hur du praktiskt ystar och lagrar denna uppskattade osttyp.

Inför kursen får du tillgång till en film, en inspelning med Annika Schrevelius där hon steg för steg visar ystningen av en rundpipig hårdost. Sedan ystar deltagarna osten i sina mejerier. Under två 2-timmarspass, ett inför och ett efter deltagarnas hemmaystning, går vi igenom ystningarna tillsammans med Annika.

Annika Schrevelius har mångårig erfarenhet från att driva eget mejeri där hon ystat på gårdens egna mjölk. Hon har en pedagogisk bakgrund som lärare inom lantbruk, livslång erfarenhet av djur, lantbruk och mjölkproduktion.

Program

Måndag 3 maj                      
En timmes film av ystningen av en rundpipig hårdost tillgängliggörs för kursens deltagare. Filmen ligger som en dold youtube-länk. Skriftlig ystningsanvisning tillkommer.

Fredag 7 maj kl 10-12           
Förberedande träff med Annika. Deltagarna förbereder sina frågor, som med fördel skickas in i förväg till kursansvarig/Annika

8-18 maj                                   
Deltagarna ystar osten i sina mejerier, dokumenterar gärna med bilder/filmer och förbereder eventuella frågor kring ystningen och lagringen till Annika. Bilder och filmer mailas till kursansvarig inför nästa träff

Onsdag 19 maj kl 13-15        
Träff med Annika för återkoppling. Vi går igenom ev. problem och frågeställningar som uppkommit under hemmaystningarna.

Distanskurs i ystning av rundpipig hårdost av svensk typ 

  •  Distanskurs
  •  7 maj kl 10-12, 19 maj kl 13-15 
  •  På distans via Skype för företag
  •  1000 kr + moms
  •  Anmälan senast 2 maj
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010 - 225 32 55
sofia@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB