Grundkurs mejeri del 1

En introduktion till hantverksmejeriet, ystningstekniker och syrade produkter.

Vi vänder oss här till dig som inte har någon tidigare ystningserfarenhet eller kanske möjligtvis har provat lite hemma i köket och till dig som vill veta mer om hantverksmässig ystning på gårdsnivå. Kursen är också en bra grund inför fortsatta kurser inom mejeri.

Under kursen tillverkas produkter av komjölk; yoghurt och filmjölk. Vi ystar halvhård ost och syrad ost. Under kursen tas ystningsprocessen, mejeriets utrustning, hantverksmejeriets produkter, livsmedelssäkerhet och hygien, mjölkens beståndsdelar, kemi och mikrobiologi samt ytfloror och mognad upp. Teori och praktiska moment integreras.

Kursen hålls i Eldrimners utbildningsmejeri i Ås av Sofia Ågren, som arbetar som branschansvarig för mejeri på Eldrimner och Ida Olofsson. Ida har både bred och djup kunskap inom hantverksmejeri. Hon är utbildad analytisk kemist och har hållit mejerikurser för Eldrimner i många år. Hon har själv arbetat som mejerist och hon är också återkommande juryordförande för mejeriklasser i SM i Mathantverk.

Kursen hålls för Eldrimners studerande inom YH och Starta Eget, samt för externa deltagare i mån av plats. Därför går det enbart att anmäla sig som reserv och besked om antagning meddelas tidigast från början av augusti och framåt.

Enklare kursmaterial ingår.
Litteraturtips: Mejeriboken, beställ här:  Titlar (eldrimner.com)

Grundkurs mejeri del 1

  •  Grundkurs
  •  7-10 september
  •  Eldrimner, Ås, Jämtland
  •  6 000 kr + moms
  •  Anmälan senast 15 augusti
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010-225 32 55
sofia@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB