Kajsa Söderbäck

Rö Gårdsmejeri

Kajsa började resan mot att bli gårdsmejerist med att gå en fem veckor lång utbildning på Eldrimner i Jämtland: Starta eget mathantverksföretag, 2018.

Under utbildningen får man lära sig om hur man gör säkra mathantverksprodukter, planera sina lokaler, ekonomi och marknadsföring och naturligtvis grunderna i att göra ost. På slutet redovisar deltagarna sin egen affärsplan och det hela blev en bra förberedelse för att starta företaget.
– Affärsplanen har jag haft nytta av när jag sökte lån och när jag sökte stöd samt även vid mina kontakter med Skatteverket. Jag har utvecklat planen eftersom och handläggarna har lyst upp när jag har visat den för dem.

Kajsa har fortsatt utveckla sitt företag. I slutet av 2022 övergick hon, efter tre år som getbonde, till att göra ost på ekologisk komjölk från Billinge gård i Norrtälje.
– Det ska bli så skönt att skala ner på arbetet och därmed kunna göra det bättre, skrev Kajsa på Facebook när hon skulle göra förändringen och ett helt gäng getter har såklart stannat kvar på gården som sällskap.

Du kan följa Kajsas företag bland annat via Facebook-sidan: Rö Gårdsmejeri

I Tidningen Mathantverk nr 1 2021 kan du läsa en längre artikel om Kajsa.

Text: Anna Berglund
Foto: Stéphane Lombard


 

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB