Margona Lundgren

Gårdscharken Fågelberget

Tre generationer jobbar i Gårdscharken i Fågelberget

För snart tio år sedan tog Margona Lundgren över Gårdscharken Fågelberget i Frostviken i norra Jämtland. Hennes pappa Sören startade företaget för tjugo år sedan. Han jobbar fortfarande ibland i charkuteriet, precis som Margonas dotter.

Text: Annelie Lanner. Foto: Marielle Sjölund.

Korv, salami och lufttorkade produkter av viltkött är Fågelbergets specialiteter. Köttråvaran köps in från lokala producenter.
– Älg och ren är det som kunderna som kommer hit huvudsakligen vill ha, säger Margona, som har både lokala och tillresta kunder.

När Vildmarksvägen, som går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland, öppnar i slutet av maj är butikens läge på Oppiberget strax sydost om Gäddede perfekt och gör att det kommer en strid ström av kunder till butiken hela sommaren.
– Det kommer mycket roligt folk med stort intresse för mat, både svenska och utländska besökare.
Även Margona har ett stort matintresse. Under flera år drev hon ICA i Häggenås tillsammans med sin dåvarande sambo i centrala Jämtland. Butiksjobbet kombinerade hon med cateringuppdrag. När hon bestämde sig för att flytta hem till Fågelberget anmälde hennes pappa henne till Eldrimners Starta eget-utbildning, som han själv gått när han skulle starta företaget.
– Han sa: du ska gå de här kurserna. Självklart ville jag det. Det är viktigt att ha en egen uppfattning och en egen grund att stå på, i stället för att jag enbart skulle ha lärt mig av pappa.

Margona kompletterade Starta eget-utbildningen med andra kurser på Eldrimner. Några har hon gått flera gånger.
– En stor fördel för mig var att jag hade fått jobba med charkuteri innan jag gick kurserna. Då visste jag vad jag behövde fråga om och vad jag behövde lära mig.

Att även ha möjlighet att fråga en erfaren charkuterist på hemmaplan har varit guld värt, säger Margona.
– Oj, vad vi har diskuterat! Vi ser olika på saker och det är positivt, för det gör att vi kommer fram till de bästa resultaten.

Utöver den lilla butiken, det som säljs på marknader i närområdet och stuguthyrning är det legotillverkning som är basen i företaget.
– Vi förädlar kött åt andra. Vi får benfri köttråvara och levererar färdiga korvar, rökta och lufttorkade produkter.

Kunderna kommer från stora delar av Norrland, men också från Stockholm.
– Gårdssällskapet, som är baserade i Stockholm och levererar kött direkt från producenterna till kunderna i snart hela landet, har blivit min största kund.

I charkuteriet har Margona inte enbart hjälp av pappa Sören, som en gång startade företaget. Även Margonas dotter Marielle har flyttat till trakterna och jobbar ibland i charken.
– Stundvis är vi tre generationer som stånkar korv här på Fågelberget och jag har även involverat min nuvarande sambo i produktionen, säger Margona stolt.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB