Svensk hårdost och mejerikultur

Denna kurs vänder sig till dig som har intresse av ost och ystning. Du kan vara mejerist eller på annat sätt arbeta med ost. Den teoretiska kunskapen runt de praktiska ystningarna kommer dock att vara på en fördjupad nivå.

Sverige är det land i världen som historiskt uppvisar allra störst mångfald av hårdostar. Det är ett stolt arv som är viktigt att förvalta, utveckla och föra vidare. På den här kursen dyker vi djupt i den svenska osttraditionen och tar historien till hjälp för att blicka framåt. Vi ystar traditionella svenska hårdostar, rundpipig och grynpipig, men kryddar också kursen med tillverkning av några klassiska svenska efterrättsostar.

Kursens teoretiska del kring den svenska ostkulturen hålls av Martin Ragnar, bland mycket annat initiativtagare till Ostmanifestet och författare bl.a boken ”Svensk ostkultur i recept och formspråk: ett arv att förvalta”. De praktiska ystningarna hålls av Kerstin Johansson, en mycket erfaren mejerist, som idag ystar hårdostar enligt gamla svenska recept på Almnäs Bruks mejeri utanför Hjo.

Kursen är en del av vår yrkeshögskoleutbildning. Du läser kursen till­sammans med våra yrkeshögskolestudenter.

Tider: Onsdag - fredag 16-18 mars, kl. 8.30 – 16.30

Svensk hårdost och mejerikultur 

  •  Specialkurs
  •  16-18 mars
  •  Eldrimner, Ås, Jämtland
  •  4 500 kr + moms
  •  Anmälan senast 20 februari
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Sofia
Sofia Ågren

010 - 225 32 55
sofia@eldrimner.com

Internetmedia Kommunikationsbyrå AB