Kurs Källarlagrad getost, Vit Caprin och getmese

Med Jan Hammar, Hillsands getgård och Boel Dahlberg, Orranäs Gådsmejeri. För dig som ystar på getmjölk och för dig som vill starta upp med getosttillverkning!

Dessa dagar ägnas åt de traditionella svenska getostarna, Källarlagrad getost – en Slow Food presidieprodukt – och Vit Caprin, en nyskapelse på traditionell grund, bägge ypperliga nybörjarostar. Vit Caprin kan beskrivas som en multifunktionell ost som passar till de flesta tillfällen och användningsområden. Vid tillverkning av dessa ostar kan vasslen med fördel användas till att koka mese och messmör. Genom att även vasslen förädlas kan man få ut ungefär dubbelt produktutbyte.

Vi kommer även informera om det arbete som pågår för att ansöka om ursprungsmärkning för jämtländsk källarlagrad getost.

Jan Hammar, Hillsands Getgård, femte generationens mejerist på gården, har livslång erfarenhet av förädling av getmjölk till olika traditionella och mindre traditionella getostar. Han är också lite av en McGywer och kan tipsa om anpassning av utrustning och redskap.

Boel Dahlberg, Orranäs Gårdsmejeri är en erfaren och skicklig getostmejerist, med många prisbelönta ostar i bagaget. Vid sidan om Vit Caprin gör hon flera syrade ost-typer.

Teori och praktik integreras.
Litteraturtips: Mejeriboken för mathantverkare, beställ här:  Titlar (eldrimner.com)

Denna kurs anordnas i anslutning till en kurs i ystning av syrade ostar på getmjölk, 10–11 januari.

Tider Torsdag–fredag 12–13 januari 2023, kl. 8.30–16.30

Måltider Lunchrestaurang finns på Torsta, 5 minuters promenad bort. För meny se www.torsta.se. Kafé Fröjas intill Eldrimners mejeri erbjuder sopplunch och smörgåsar. Mikro finns att tillgå i Eldrimners matsal. Fika ingår.  

Källarlagrad getost, Vit Caprin och getmese 

  •  Specialkurs
  •  12–13 januari 
  •  Eldrimners mejeri, Ås, Jämtland
  •  3 200 kr + moms, Rabatterad kursavgift: 2 560 kr + moms
  •  Anmälan senast 20 december. För senare anmälan kontakta Sofia Ågren, sofia@eldrimner.com, 010-225 32 55.
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Birgitta
Birgitta Sundin

010 - 225 33 74
birgitta@eldrimner.com  

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB