Ostkaka på två sätt och inspiration till servering

Med Anna Kälvebrand, Ostmakeriet, Sofia Pallars Lindström, Jarse Ost och Roland Persson, kock med Årets kock på meritlistan och flitig Ostfestivaldeltagare. För dig som vill börja tillverka ostkaka i ditt hantverksmejeri, och för dig med gårdskafé eller restaurang.

Välkommen till en dag i Ostkakans tecken! En dag där vi lär och utforskar Ostkakans möjligheter. Svensk ostkaka finns i två traditioner, den småländska varianten och hälsinge ostkaka, och bägge kommer att läras under dagen. Produkterna är väl värda att lyfta och borde kunna användas mycket mer än idag, i hem, på kafé och restaurang. Därför ingår även ett pass där vi tillsammans med Roland Persson experimenterar och testar olika serveringsmöjligheter.

Dagen börjar med ystning och tillverkning av småländsk ostkaka i Annas version. Gräddning. Workshop med Roland och provsmakning av olika ostkakor. Sofia finns med online och kommer att berätta om tillverkningen av hälsinge ostkaka. Frågor kring förpackning, förvaring och hållbarhet tas också upp.

Anna Kälvebrand, Ostmakeriet, tio-årsjubilerar i år som mejerska. Ystar ett tiotal ostar förutom ”den himmelska ostkakan” som säljs i den egna butiken.

   ”Mejerskan [Anna] är fascinerad av att genom mathantverket få en råvara att utvecklas  till så många underbara komplexa smaker.” 

Sofia Pallars Lindström driver företaget Jarse Ost tillsammans med Åsa Malmström. De gör den traditionella hälsinge ostkakan på Järvsö-vis och förvaltar receptet från Sofias farmor. Dessutom ystas en hel rad andra ostar med särskild passion för mögelostar.

   ”I Järvsö penslas Hälsingeostkakan med saffran så att den blir alldeles gyllengul. För många är den ett måste och ett levande kulturarv!”

Roland Persson, kock med bakgrund på Grand Hôtel och Franska Matsalen, vinnare av Årets kock och god sexa i ost-VM i Lyon 2009. Han har också synts på Ostfestivalen där han bedömt ost och serverat mjölkefterrätter som äggost.

Tid Torsdag 26 januari 2023, kl. 8.30-17.00  

Ostkaka på två sätt och inspiration till servering 

  •  Specialkurs
  •  26 januari 
  •  Ostmakeriet, Rindö, Vaxholm
  •  1 600 kr + moms, Rabatterad kursavgift: 1 280 kr + moms
  •  Anmälan senast 4 januari
  •  Anmälan via extern länk

Kursansvarig

Birgitta
Birgitta Sundin

010 - 225 33 74
birgitta@eldrimner.com  

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB