Therese Walenius

Therese Walenius är mejerist på Västerängens lantbruk.

Therese är uppvuxen på Västerängens Lantbruk några mil nordost om Uppsala. Hennes pappa har drivit gården sedan han var 15 år. Gården har funnits i släkten i över hundra år och drömmen är att den ska fortsätta göra det. På den ekologiska, KRAV-certifierade gården finns ungefär 60 kor som mjölkas i mjölkrobot. Mjölken levereras både till Arla och från december 2022 säljs den även direkt till konsument på gården samt i tillitsbutiker i närområdet.

Närproducerad och lokal mat har alltid intresserat Therese och mellan 2007 och 2010 gick hon livsmedelsprogrammet på gymnasiet. Hon har därefter bland annat jobbat i matbutiker och skaffat sig andra erfarenheter inom livsmedelsbranschen.

I början av 2020-talet fick hennes pappa upp ögonen för containermejerier och efter ett tips från en kompis hittade han ett som var till salu.
– Mina föräldrar och syskon åkte och tittade på det. Jag fick se det via Facetime. Sedan tog det inte många dagar innan de bestämde sig och köpte mejeriet. Min mamma sa då att jag skulle bli mejeriansvarig. 

Även om Therese hade sin livsmedelsutbildning i grunden så valde hon att gå Eldrimners starta eget-utbildning hösten 2022.
– Jag ville fräscha upp minnet inom livsmedelshantering och få verktyg för att driva ett livsmedelsföretag. Utbildningen gav både mig och familjen en knuff att ansöka om tillstånd och bli godkända.
Strax före jul 2022 startade Västerängens lantbruk försäljningen av konsumtionsmjölk. Idag säljer de ungefär 130 liter mjölk i veckan.

Ett längre reportage om Therese och Västerängens lantbruk, från Tidningen Mathantverk nr 1 2023, går att läsa via den här länken.

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB