Herrmannsdorfers grundare är död

Den ekologiske pionjären Karl Ludwig Schweisfurth blev 89 år.

Karl Ludwig Schweisfurth, den legendariska grundaren av Herrmannsdorfer Landwerkstätten i Tyskland, är död. Han blev 89 år.

Karl Ludwig Schweisfurth som föddes 1930 var ett välkänt namn i Tyskland. Han var son till Karl Schweisfurth som startade Herta Foods 1902, Europas största slakt- och charkfabrik, men han gjorde sig själv känd som grundare till Herrmannsdorfer Landwerkstätten i Bayern, Tyskland och för att han var en stor pionjär och visionär inom ekologisk produktion. Herrmannsdorfer Landwerkstätten ligger i Glonn i Bayern, inte långt från München, och är centrum för cirka 70 ekologiska odlare och producenter i regionen. Där finns slakteri, charkuteri, bageri, mejeri, bryggeri, grönsaksodlingar och butiker.

Karl Ludwig Schweisfurth var en av talarna på Særimner 2015 och har varit mycket betydelsefull för utvecklingen av mathantverket och för ekologisk livsmedelsproduktion.
- Jag upplever att han har inspirerat hela mathantverket, inte enbart slakt och chark. Han sa att han var ett fyrton för mathantverket, säger Katrin Schiffer som arbetar som branschansvarig på Eldrimner.
Karl Ludwig Schweisfurth värderade djurvälfärden högst.
- Meine Schweine, die lachen! (Mina grisar, de skrattar.), brukade han säga.
Katrin Schiffer berättar att han utgick i alla sina beslut från att bevara ”vördnaden för livet”.
- Det är ett begrepp han ofta använde. Han brukade säga att om vi dödar djuren är det vår etiska plikt att se till att de har ett bra liv. Därför var det viktigt för honom att hans grisar skrattade. 

Läs mer om Karl Ludwig Schweisfurth:
I Tidningen Mathantverk  Nr 1 2016. Den hittar du via denna länk om du scrollar neråt: Tidningen Mathantverk Nr 1 2016

https://www.merkur.de/lokales/ebersberg/glonn-ort28734/glonn-bayern-herrmannsdorf-gruender-karl-ludwig-schweisfurth-ist-tot-13543429.html

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB