Olle har ordet

Hur skriver man om mathantverk när det pågår ett krig i vårt närområde? Det frågar sig Eldrimners verksamhetschef Olle Karlsson i Tidningen Mathantverk nr 1, 2022.

När jag skriver dessa rader har kriget i Ukraina nyss brutit ut och hur världen kommer att se ut när du läser detta är det ingen som vet. Bara för ett par veckor sedan kändes tanken på ett krig i Europa som om än inte omöjlig, så åtminstone osannolik. De senaste dagarna har visat att det inte alls var omöjligt och förmodligen inte ens osannolikt. 

Tankarna i mitt huvud snurrar: Vad tänker mina vänner i Estland och Polen? Vad tänker mina tidigare ryska kollegor om det som händer? Själv funderar jag över hur man skriver en krönika om mathantverk.

Efter en stund inser jag att nästan alla mina möten med människor från andra länder och kulturer har haft en koppling till mat, trots att jag jobbade med något helt annat på den tiden. I Polen var det svartsoppa på ankblod och torkade äpplen, i Estland var det friterat mörkt surdegsbröd med vitlök och hantverksöl, från mikrobryggerier som överlevt Sovjettiden, och i Ryssland mörkt rågbröd, saltgurka, smetana, honung och förstås iskall vodka från flaskor med kapsyl, för vem skulle vilja återförsluta en vodkaflaska?

Även om våra bakgrunder, åldrar och erfarenheter var helt olika var det maten som skapade broarna mellan oss, det var över maten som de trevande samtalen började, idéerna kläcktes och samarbeten tog form. Mathantverk kommer naturligtvis inte att stoppa kriget i Europa, men samtal och förståelse för varandras behov och tankar kommer att vara nödvändigt för att få slut på det. Samtal som kan underlättas om maten som ligger på bordet kan berätta en historia. 

Kefir har sin egen historia att berätta och som återigen intresserar stora delar av världen. I slutet av februari hölls därför den första kursen om Kefir på Eldrimner. Kursledare var David Asher från Kanada. Kefir med rötterna i Kaukasus spreds utanför sitt hemområde av bland andra Ilya Ilyich Mechnikov från Charkiv i dagens Ukraina. Mechnikov som fick nobelpriset i medicin 1908 för sin forskning kring hur immunförsvaret fungerar visade också hur Kefir kunde användas som probiotika för att lindra sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Samtal och möten mellan mathantverkare och konsumenter från våra nordiska länder kommer också att vara i fokus under 2022. 1–3 september arrangerar Eldrimner Nordic Artisan Food Awards och Terra Madre Nordic tillsammans med Slow Food Nordic. Då vill vi skapa möten och samarbeten som skapar historier som knyter ihop människor och kulturer inte skiljer dem åt. Jag hoppas vi ses där!

Cookieinställningar | Internetmedia Kommunikationsbyrå AB